Kuvelis po srečanju z grškim premierom Antonisom Samarasom in vodjo socialistov Evangelosom Venizelosom podrobnosti varčevalnega paketa ni razkril. Dejal je, da si bodo prizadevali, da bi se revni izognili najhujšim posledicam ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kuvelis je dodal, da si bodo še naprej prizadevali zagotoviti podaljšanje časa za fiskalno prilagoditev in skupna pogajanja, da bi se "izmotali" iz trdih pogojev dogovora o posojilu EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Tudi Venizelos, ki je vztrajal, da je treba Grčiji zagotoviti več časa za izvedbo ukrepov, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pristal na to, da vlada predlaga nov varčevalni paket.

Grški finančni minister Janis Sturnaras je po poročanju AFP po sestanku dejal, da je znižanje javnofinančnih izdatkov za 11,5 milijarde evrov prvi pogoj za to, da Grčija ostane v območju evra in da si zagotovi nadaljnja pogajanja.

Grčija je nove varčevalne ukrepe obljubila v zameno za drugi program pomoči evrskih držav in IMF. Pri pripravi varčevalnega načrta pomagajo tudi predstavniki trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF -, ki se mudijo v grški prestolnici.