"Bruselj dragocene dneve in tedne zapravlja za to, da odloča o velikosti kokošnjakov," je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij kritičen predsednik madžarske vlade.

Institucije EU ranljive države članice ovirajo pri razreševanju krize

"Oni predpisujejo, da je treba dati svinjam igračke, da se bodo z njimi igrale, razpoloženje gosakov pa je za EU pomembna tema," je Orban dejal v govoru, ki ga je predvajala zasebna madžarska televizija Hir TV.

Istočasno pa po njegovih besedah na sto tisoče ljudi ostaja brez dela, evro je na robu propada, mesec pa je vse težje preživeti.

Orban je prepričan, da institucije EU ranljive države članice ovirajo pri razreševanju krize. V tej luči je pozval k reformi evropskega institucionalnega okvira.

V laseh z Brusljem

Madžarski premier si je bil v zadnjem obdobju z Brusljem pogosto v laseh. Nesoglasja so bila povezana zlasti z vprašanji neodvisnosti madžarske centralne banke in madžarskega sodstva.

Zaradi nestrinjanj je prišlo tudi do težav pri potrjevanju 15 milijard evrov vrednega previdnostnega posojila Budimpešti. EU in Mednarodni denarni sklad (IMF) sta pogajanja prav zaradi sprejema zakona o madžarski centralni banki, ki je okrepil vpliv politike v tej ustanovi, prekinila decembra lani. Znova so stekla šele ta mesec, ko je madžarski parlament zakon vendarle noveliral.