Pri tem sta oba najmočnejša evropska politika zatrdila, da morajo s tem ciljem vse članice območja skupne valute tako kot institucije EU v okviru svojih pristojnosti in nalog izpolniti vse svoje dane zaveze.

Merklova in Hollande sta se zavzela tudi za hitro uveljavitev sklepov junijskega zasedanja evropskih voditeljev, na katerem je območje evra med drugim potrdilo kratkoročne rešitve za pomiritev finančnih trgov, vključno z oblikovanjem enotnega nadzora nad bankami v območju evra.

Drugih podrobnosti o pogovorih v uradu francoskega predsednika niso razkrili, tako da ni znano, ali sta se pogovarjala o usklajenem načrtu Evropske centralne banke (ECB) in začasnega sklada za zaščito evra (EFSF) za zmanjšanje pritiska finančnih trgov na ranljive članice območja evra, kot sta Španija in Italija.

Časnik Le Monde je danes namreč poročal o pripravi usklajenega načrta ECB in članic območja evra za pomiritev razmer na finančnih trgih. Po informacijah iz neuradnih virov naj bi ECB posegla na sekundarnem trgu obveznic, medtem ko naj bi EFSF istočasno nastopil na primarnem trgu, torej odkupoval dolg neposredno od ranljivih članic območja evra.

Predsednik ECB Mario Draghi je v četrtek sicer jasno namignil na ukrepanje banke za zmanjšanje pritiska finančnih trgov na ranljive članice območja evra, kot sta Španija in Italija. "V okviru našega mandata bomo storili vse za ohranitev evra in verjemite, da bo zadostovalo," je bil jasen.

Ob tem je uporabil formulacijo, ki jo je že njegov predhodnik Jean-Claude Trichet uporabljal skoraj ob istem času lani, ko je morala ECB prav tako poseči na sekundarnem trgu državnih obveznic, da bi Španijo in Italijo obvarovala pred pritiski finančnih trgov.

Draghi je namreč povedal, da je ukrepanje ECB znotraj mandata, ki ji ga dovoljuje temeljna pogodba EU, če rast pribitkov na državne obveznice ovira prenos ukrepov denarne politike osrednje denarne ustanove območja evra. To naj bi se dogajalo v minulih dneh, ko se je zahtevana donosnost na španske državne obveznice povzpela močno prek sedem odstotkov.

Finančni trgi so se občutno pomirili že samo po četrtkovih izjavah prvega moža ECB, umirjanje pa se nadaljuje tudi danes. Zahtevana donosnost na španske in italijanske obveznice se tako iz minute v minuto bolj umirja.