Povprečno se obseg posojil v obdobju med aprilom in junijem v območju z evrom v primerjavi z enakim obdobjem lani ni spremenil.

Podatki o zaustavljanju rasti obsega posojil pod vprašaj postavljajo poteze ECB, ki je v dveh ločenih avkcijah decembra lani in februarja letos bankam v območju z evrom odobrila za več kot 1000 milijard evrov poceni posojil. Kot kaže, ta sredstva nikakor ne najdejo poti do gospodarstva.

Hkrati pa se dodatna likvidnostna sredstva nepričakovano krepijo, je ugotovila osrednja denarna ustanova evropske monetarne unije. Vrednost monetarnega agregata M3 se je tako junija zvišala za 3,2 odstotka, potem ko je maja beležila 3,1-odstotno, aprila pa 2,6-odstotno rast.

Analitiki Dow Jones Newswiresa so medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP junija pričakovali upočasnitev rasti vrednostnega monetarnega agregata M3 na 2,9 odstotka.

Trimesečno povprečno gibanje M3, ki statistično zmanjša vpliv izrednih dogodkov, je med aprilom in junijem kazalo na triodstotno rast. Agregat M3 vključuje gotovino v obtoku in vpogledne vloge, vloge z dogovorjeno zapadlostjo do dveh let in vloge na odpoklic do treh mesecev ter repo posle in dolžniške vrednostne papirje z zapadlostjo do dveh let.

ECB M3 uporablja kot ključni kazalec srednjeročne inflacije; v tej luči ga upošteva pri določanju ključne obrestne mere. Cilj centralne banke je, da je inflacija območja evra nekoliko pod dvema odstotkoma. Junija je bila denimo pri 2,4 odstotka.