Pusićeva je pred odhodom na obisk v Bruselj na zagrebškem letališču Pleso novinarjem povedala, da mora biti reševanje spora o LB popolnoma ločeno od ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU.

"Edini način, ki je dober in ki smo ga predlagali, je, da bi ločili ti dve vprašanji. Oni (Slovenija) so sprejeli pobudo, da hrvaška in slovenska stran imenujeta finančna strokovnjaka, ki bosta predlagala rešitev," je izjavila Pusićeva. Po njenem mnenju bi morali državi spor o LB urejati sami.

Kot je poudarila, se je o LB treba pogovarjati in priti do rešitve, hrvaško-slovensko evropsko partnerstvo pa je popolnoma drugačen projekt oziroma "osrednja dodana vrednost v evropski politiki tako Hrvaške kot Slovenije".

Ocenila je, da je nastopil najboljši čas za začetek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu, saj bi z njim Slovenije poslala pozitivno sporočilo hrvaški javnosti.

Vprašanje LB bodo reševali brez odlašanja

"Pričakujem, da se bo omenjeni postopek začel, vprašanje LB pa bomo reševali brez odlašanja," je izjavo Pusićeve povzela hrvaška tiskovna agencija Hina. Ministrica sicer meni, da postopek ratifikacije v drugih državah članica EU poteka brez težav.

"Nikjer ni videti političnih problemov v smislu, da ne bi dobili parlamentarne večine. Le v primeru Slovenije se to omenja kot nekakšno ustrahovanje," je izjavila. Obenem je opozorila, da v času krize v EU obstajajo določeni zadržki do sprejetja novih članic.

Pusićeva je pred tem v današnjem informativnem programu radijske mreže Media servis sicer dejala, da ne pričakuje težav z ratifikacijo hrvaške pogodbe v slovenskem parlamentu.

"Nič dobrega se ne more zgoditi ne enim ne drugim"

"Videli bomo, kako bo potekal postopek ratifikacije, sicer pa ne pričakujem, da ga bodo povezali z vprašanjem reševanja spora o LB. To po mojem mnenju ne bi bilo dobro, ne za eno ne za drugo stran. Iz tega se nič dobrega ne more zgoditi ne enim ne drugim," je prepričana.

Pusićeva pričakuje, da bosta finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić uspela poiskati za vse sprejemljivo rešitev. "Gre za poskus, da se strokovnjaka usedeta za mizo in predlagata nekaj, s čimer bi obe strani lahko živeli. Mislim, da je to resnično edini normalen in civiliziran način, da spor poskusimo urediti, saj so odnosi med Hrvaško in Slovenijo pomembni na dolgi rok in upam, da se tega vsi zavedajo", je dejala za Media servis.

Pusićeva se bo v ponedeljek in torek udeležila srečanja Sveta EU za zunanje zadeve in Sveta za splošne zadeve v Bruslju. Kot je potrdila, se bo ob robu srečala tudi z Erjavcem.