Francija se je danes zadolžila s prodajo obveznic različnih ročnosti. S triletnimi obveznicami je na kapitalskih trgih prišla do 1,81 milijarde evrov. Povprečna zahtevana donosnost je znašala 0,12 odstotka, potem ko je bila na zadnji primerljivi avkciji februarja pri 1,09 odstotka.

Obveznice z dospelostjo čez štiri leta so francoski zakladnici medtem prinesle 2,65 milijarde evrov, povprečna obrestna mera nanje pa je bila pri 0,53 odstotka (na zadnji primerljivi dražbi pri 1,89 odstotka).

Drugo največje evropsko gospodarstvo je danes izdalo tudi obveznice z ročnostjo petih let, s katerimi je zbralo 4,50 milijarde evrov. S to vrsto državnih dolžniških vrednostnih papirjev se je danes zadolžilo najceneje doslej. Povprečna obrestna mera je namreč znašala le 0,86 odstotka. Junija je bila pri 1,43 odstotka.

Pariz je danes sveža sredstva zbral tudi z izdajo obveznic, vezanih na inflacijo. S sedemletni državnimi dolžniškimi vrednostnimi papirji po obrestni meri 0,17 odstotka je država zbrala 400 milijonov evrov, z 10-letnimi po obrestni meri 0,35 odstotka 615 milijonov evrov, z 28-letnimi po obrestni meri 0,85 odstotka pa 235 milijonov evrov.

Povpraševanje po francoskih državnih obveznicah je bilo zelo krepko, Pariz pa je z zbranimi sredstvi kljub temu dosegel spodnjo mejo razpona ciljnega zneska.

Vlagatelji v francoskih dolžniških papirjih vidijo vse bolj varno naložbo, k današnjemu uspešnemu izidu dražbe pa je prispevala tudi nedavna odločitev francoskih oblasti za znižanje javne porabe.