"Upamo, da bomo memorandum med Španijo in območjem evra, s katerim bo španski bančni sistem prišel do finančne injekcije v višini do 100 milijard evrov, uradno podpisali v petek," je na današnjem bančnem forumu v Madridu po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal De Guindos.

Finančni ministri evrskih držav so namreč minuli teden sprejeli politični dogovor o osnutku programa pomoči španskim bankam, ki pa ga je treba še uradno podpisati. Španija bo prvih 30 milijard evrov pomoči za dokapitalizacijo svojih bank dobila do konca meseca, je tedaj napovedal šef evroskupine Jean-Claude Juncker.

Madrid se je v zameno za pomoč zavezal k reformiranju bančnega sektorja. Pristal je tudi, da bodo prestrukturiranje bančnega sistema spremljali inšpektorji EU.

Sicer pa je evroskupina minuli teden podprla podaljšanje roka za znižanje javnofinančnega primanjkljaja Španije na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) za eno leto, na leto 2014. EU je v zameno za to Madrid pozvala k novim ukrepom.

Španska vlada je zato za naslednji dve leti in pol že v petek sprejela nov sveženj ukrepov za uravnoteženje proračuna, vreden 65 milijard evrov.

Ta je protestnike takoj pognal na ulice. posebej pestro je bilo tudi v nedeljo zvečer in danes. V nedeljo se je na madridskih ulicah spontano oz. na poziv družabnih spletnih strani zbralo na tisoče obupanih protestnikov, med drugimi gasilcev in policistov.

"Ne vidim nobene prihodnosti. Nimamo dela, poleg tega pa nam omejujejo dostop do zdravstvenega in izobraževalnega sistema," je povedala 25-letna Maria Jimena.

Na stotine gasilcev, policistov, medicinskih sester in drugih javnih uslužbencev je proti novemu svežnju ukrepov v španski prestolnici protestiralo tudi danes.

Podali so se proti stavbi španskega parlamenta, a so jih zaustavili policisti v zaščitni opremi, ki so stražili kovinske ograje pred parlamentom. Dogodek so spremljale leteče goreče vžigalice.

"Tega ni mogoče tolerirati. Problemov Španije nismo povzročili javni uslužbenci. Nismo mi krivi. To ni logično. To je nepravično in sramotno," je dejal 28-letni medicinski brat Miguel Contreras.

"Ti ukrepi bodo uničili Španijo. Ne trošimo več, ne nakupujemo več. Moramo zasesti ulice, ne moremo ostati tiho," pa je povedal 57-letni zaposleni v eni od regionalnih vlad Angeles Carrasco.

Dva osrednja španska sindikata sta medtem za četrtek pozvala k vsesplošnim demonstracijam. Ob tem sta odločena poskrbeti za mirne proteste.

Med ukrepi iz zadnjega svežnja je zvišanje davka na dodano vrednost s 1. septembrom, ukinitev božičnic za javne uslužbence in zmanjšanje nekaterih davčnih olajšav. Manjša bodo tudi nadomestila za primer brezposelnosti, ministrstva pa bodo morala delovati z manjšimi proračuni.

Četudi se španskim bankam obeta pomoč in je španski premier Mariano Rajoy pripravil nove ukrepe za uravnoteženje proračuna, pa zahtevana donosnost na španske državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let na sekundarnem trgu ostaja visoka. Danes se je glede na petkovo zaključno raven zvišala za 0,16 odstotne točke na 6,78 odstotka.