Sredstva so na voljo organizacijam in podjetjem iz vseh držav članic in partnerskih držav EU ter predstavljajo levji delež predlaganega proračuna za raziskave za leto 2013, ki skupaj znaša 10,8 milijarde evrov.

Obravnavani sklop razpisov naj bi sicer omogočil dodatnih šest milijard evrov javnih in zasebnih naložb v raziskave, kratkoročno ustvaril 210.000 novih delovnih mest, v 15-letnem obdobju pa zagotovil še za 75 milijard evrov rasti.

"Znanje je tisto, kar šteje v svetovnem gospodarstvu. Če želi biti Evropa konkurenčna tudi v 21. stoletju, moramo podpreti raziskave in inovacije, ki bodo ustvarile rast in delovna mesta danes in v prihodnosti. Konkurenca za pridobitev sredstev EU je velika, davkoplačevalski denar pa se tako dodeljuje najboljšim projektom, ki so pomembni za nas vse," je ob tej priložnosti povedala evropska komisarka za raziskave, inovacije in znanost Maire Geoghegan-Quinn.

Za tematska prednostna raziskovalna področja je skupaj namenjenih 4,8 milijarde evrov. Na področju industrijskih inovacij bodo podprte dejavnosti pred komercializacijo, kot so pilotni projekti, predstavitvene dejavnosti, standardizacija in prenos tehnologije.

S svežnjem v vrednosti do 1,2 milijarde evrov bo posebna pozornost namenjena malim in srednjim podjetjem. Za utrditev ugleda Evrope kot vodilne svetovne destinacije za raziskovalce bo namenjenih okoli 2,7 milijarde evrov, predvsem v obliki individualnih dotacij iz Evropskega raziskovalnega sveta (1,75 milijarde evrov) ter dejavnosti Marie Sklodowska-Curie (963 milijonov evrov) za usposabljanje in mobilnost na področju raziskav.

Za razširjanje vrhunskih raziskav komisija pripravlja pobudo "katedre evropskega raziskovalnega prostora (ERP)". V pilotnem razpisu, vrednem 12 milijonov evrov, bo skupno izbranih pet kateder ERP, ki jih bodo gostile univerze ali druge upravičene raziskovalne ustanove v manj razvitih regijah v petih državah EU. Da bi ustanove lahko gostile katedre ERP, morajo dokazati, da so sposobne spodbujati odličnost, imajo ustrezno infrastrukturo in izpolnjujejo načela Evropskega raziskovalnega prostora, kot so odprti postopki zaposlovanja.

Skupni proračun za raziskave in inovacije sedmega okvirnega programa, ki se je začel leta 2007, znaša 55 milijard evrov. Z naložbami EU v skupni vrednosti 25,3 milijarde evrov je do zdaj nepovratna sredstva prejelo približno 19.000 projektov, pri katerih je sodelovalo več kot 79.000 udeležencev (univerz, raziskovalnih organizacij in podjetij) iz vseh držav članic EU. Sedmi okvirni program naj bi do leta 2013 neposredno prispeval k poklicnemu razvoju okoli 55.000 posameznih raziskovalcev.

Skupni proračun EU za raziskave sicer zajema tudi sredstva, ki niso na voljo v okviru tokrat napovedanih razpisov. Sem sodijo financiranje na podlagi Pogodbe Euratom za raziskave na področju jedrske energije (993 milijonov evrov), podpora za "skupne tehnološke pobude" z industrijo (751 milijonov evrov) ali "skupni programi" med državami članicami. Skupni proračun vključuje tudi sredstva za Skupno raziskovalno središče komisije in prispevek komisije v Sklad za financiranje na osnovi delitve tveganja (RSFF).