Zlata zora, ki je na parlamentarnih volitvah prejšnji mesec zabeležila nepričakovan uspeh po obljubah, da bodo Grčijo "očistili" vseh imigrantov, je po Atenah izobesila plakate, ki pozivajo prostovoljce, naj darujejo kri le "Grkom, ki potrebujejo našo pomoč".

"Vse vrečke krvi, ki jih bomo zbrali, bomo predali pacientom, ki jih izberemo sami in nihče drug," je v izjavi za javnost sporočila stranka. "Ta pravica do izbire pripada ne le članom Zlate zore, temveč vsem prostovoljcem, ki bodo darovali kri."

Stranka, ki sicer zanika obtožbe, da je neonacistična, je še sporočila, da je takšno krvno banko vzpostavila v državni bolnišnici v Atenah. Na to pa so že odgovorili medicinski uradniki, ki so sporočili, da bi bilo to dejanje nezakonito. Tudi direktor omenjene bolnišnice Yiannis Stefanou je dejal, da ne bodo izvajali nobene diskriminacije, saj pravila narekujejo, da mora biti darovana kri dostopna vsem pacientom, ki jo potrebujejo.

"Neznanstvena, nezakonita in rasistična akcija"

Eden največjih zdravniških sindikatov v Atenah je iniciativo Zlate zore označil za "noro, neznanstveno, nezakonito in rasistično akcijo". Njegovi člani so obljubili, da bodo storili vse potrebno za zaščito "svetega postopka darovanja krvi".

"To bi bilo nehumano. Če nekdo potrebuje kri, bi moral imeti vsako pravico, da jo dobi, ne glede na njegovo identiteto," je sporočil uslužbenec zdravstvenega ministrstva.

Zlata zora je letos prvič prišla v parlament. Zadnje tedne dviguje prah z iniciativami, ki so izrazito nastrojene proti imigrantom. Pet let recesije povezanih z evrsko krizo je v Grčiji ustvarilo ozračje, ki je vse bolj nastrojeno proti imigrantskim delavcem. Grčija se sicer že dolgo spopada z vse večjim številom ilegalnih priseljencev iz Azije in Afrike.

Zastavljenih ciljev ne bodo mogli izpolniti

Grška vlada je danes sicer sporočila, da ne bo mogla izpolniti strogo zastavljenih varčevalnih ciljev. Finančni minister Stournaras je v ta namen Evropsko unijo in Mednarodni denarni sklad (IMF) zaprosil, naj Grčiji za dve leti podaljšata rok, v katerem mora izpolniti stroge varčevalne ukrepe, ki so jih morali Grki sprejeti v zameno za pomoč v skupni višini 237 milijard evrov.