Van Rompuy je prepričan, da se romunska vlada popolnoma zaveda, kaj je na kocki. Ob tem pričakuje, da bo Ponta izpolnil obljube in upošteval priporočila, ki jih bo dobil od Evropske komisije.

Socialist Ponta je pod drobnogled Bruslja in evropske javnosti prišel zaradi odstavljanja desnosredinskega političnega tekmeca Basescuja. V prestolnici Evropske unije je včeraj zatrdil, da je prišel "evropskim partnerjem in prijateljem" zagotoviti, da Romunija je in bo ostala demokratična država, ki bo tudi v notranjepolitičnem boju spoštovala svojo ustavo in evropska pravila.

Dodal je, da je romunska vlada pripravljena sprejeti kakršne koli ukrepe, ki so potrebni za povrnitev zaupanja v demokratičnost Romunije. Če bo Evropska komisija ugotovila, da je vlada kršila pravila, je pripravljen takoj ukrepati, je še ponovil. Ob tem je izrazil razočaranje, da se je nemška kanclerka Angela Merkel odzvala na dogajanje v Bukarešti le na podlagi pogovorov z Basescujem, ne da bi o tem govorila tudi z vlado.

Prav tako je po mnenju Ponte "nepošteno" povezovati politični boj v Romuniji s poročilom o pravosodju in korupciji, ki ga bo Evropska komisija po njegovih besedah predstavila konec meseca, in z vstopom države v schengenski prostor.

Redingova: Romunska kriza je velika nevarnost

Romunska kriza je "velika nevarnost", ki lahko ogrozi napredek v integraciji države v EU, je včeraj opozorila evroska komisarka Viviane Reding. S tem je nakazala, da bo dogajanje v Bukarešti vplivalo na ton poročila, od katerega je odvisen vstop države v schengen.

Dvoboj za prevlado med Basescujem in Ponto se je minuli mesec zaostril s sporom, kdo se bo udeležil junijskega vrha EU. Ponta je na sporen način dosegel, da je šel na vrh, čeprav se ga je običajno udeleževal predsednik. Nato je premier sprožil še postopek za odstavitev Basescuja, za katerega so tudi ugotovili, da naj bi bil njegov doktorat plagiat.

Romunski parlament je minuli teden glasoval za njegovo odstavitev, ustavno sodišče pa je presodilo, da sta bila glasovanje in imenovanje predsednika senata Crina Antonescuja za začasnega predsednika ustavna. Zadnjo besedo bodo sicer imeli Romuni na referendumu 29. julija.

Ponta zatrjuje, da bo izpolnil zahteve Bruslja

Ponta je tudi Barrosu zatrdil, da bo zahteve izpolnil. Sicer je bil danes na zagovoru v Bruslju zaradi spornih potez v postopku odstavljanja političnega tekmeca, predsednika Traiana Basescuja.

Kot pred njim predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je tudi Barroso izrazil "resno zaskrbljenost" nad nedavnimi dogodki v Romuniji, povezanimi z delovanjem pravne države, neodvisnostjo sodstva in vlogo ustavnega sodišča.

Romunska vlada mora popolnoma spoštovati neodvisnost sodstva in ponovno vzpostaviti vse pristojnosti ustavnega sodišča, imenovati ombudsmana, ki bo užival nadstrankarsko podporo, zagotoviti nov, odprt in pregleden postopek imenovanja državnega tožilca in direktorja protikorupcijskega organa ter na sploh zagotoviti, da bo integriteta politična prioriteta, je poudaril Barroso. Ob tem je pozdravil zagotovila Ponte, da bo vse ukrepe, ki so v pristojnosti vlade, sprejel takoj. Te zaveze bo romunski premier Bruslju po Barrosovih besedah nemudoma posredoval tudi pisno.

Tudi sam romunski premier je danes zatrdil, da bo zahteve Bruslja izpolnil in da bo svojo zavezanost spoštovanju evropskih standardov izrazil tudi pisno. Za francosko tiskovno agencijo AFP je razkril, da bi zaveze Bruslju lahko posredoval že v petek.

Nedavne politične dogodke bo komisija upoštevala pri pripravi poročila o napredku pri izvajanju reform v pravosodju ter v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu v Romuniji, ki ga bo objavila prihodnjo sredo. V poročilu, ki je del mehanizma za nadzor Romunije in Bolgarije od njunega vstopa v EU leta 2007, bo komisija upoštevala tako napredek v zadnjih petih letih kot nedavne dogodke, je opozoril Barroso.