Schulz je tako voditeljem držav in vlad EU v svojem tradicionalnem nastopu na začetku dvodnevnega zasedanja v Bruslju povedal, da z razpravami o viziji dolgoročnega razvoja integracije v območju evra ne smejo bežati pred kratkoročnimi potrebami.

Prepričan je namreč, da potrebujeta Italija in Španija, ki se kot tretje in četrto največje gospodarstvo območja evra nahajata pod velikim pritiskom finančnih trgov, rešitve danes in jutri, ne pa enkrat v prihodnosti.

Schulz ocenjuje, da je oblikovanje dolgoročne vizije za območje evra sicer koristno in da je na daljši rok v območju skupne valute treba oblikovati bančno, politično in fiskalno unijo, vendar pa je usoda Evrope odvisna od sposobnosti evropskih voditeljev, da že danes najdejo prepričljiv odgovor na dolžniško krizo in rešitve za zagon rasti.

Schulz s kritiko Angele Merkel

S tem je ta Nemec na čelu Evropskega parlamenta izrazil jasno kritiko nemške kanclerke Angele Merkel, ki že ves čas vztraja, da je treba težave območja evra reševati z dolgoročnimi strukturnimi spremembami, disciplino in dvigom konkurenčnosti, ne pa s kratkoročnimi gasilskimi ukrepi.

Ob tem je spomnil, da je Evropski parlament kot "intelektualna avantgarda EU" že pred dvema letoma predlagal vrsto rešitev, ki so se šele zdaj našle na mizi voditeljev.

Med temi je omenil bančno unijo, evropski sklad za odkup dolga, povečanje kapitala Evropske investicijske banke, preusmeritev neporabljenih evropskih sredstev na ukrepe za rast, projektne obveznice, davek na finančne transakcije in spremembe zasnove stalnega mehanizma za stabilnost evra, zato da bo ta bolj učinkovit.

Bolje pozno kot nikoli

Vprašal se je, zakaj so članice EU oziroma njihovi voditelji potrebovali toliko časa, da so začeli resno razpravljati o teh predlogih in ob tem povzročili veliko škodo državljanom EU. "A bolje pozno kot nikoli," je dodal.

Schulz je skupaj s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom danes voditeljem predlagal tudi oblikovanje posebnega institucionalnega dogovora med Evropskim parlamentom, Evropsko komisijo in Svetom EU, ki združuje članice unije.

Ta bi bil namenjen pospešitvi sicer običajno kar zamudnega postopka za sprejem evropske zakonodaje, ki bo potrebna za uveljavitev pakta za rast in delovna mesta. Ta nabor ukrepov za spodbujanje rasti v vrednosti 130 milijard evrov naj bi vrh EU sprejel na tokratnem zasedanju, želja voditeljev pa je, da začne učinkovati čim prej.
jes/fz