Slovenski državljan Matjaž Praznik je Slovenijo tožil zaradi kršitev tretjega in 13. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Tretji člen govori o prepovedi mučenja, 13. pa o pravici do učinkovitega pravnega sredstva.

Razlog za tožbo so bile razmere v zaporu v Ljubljani, kjer je bil Praznik zaprt med aprilom 2009 in marcem 2010, oziroma prenapolnjenost zapora, slabi sanitarni pogoji in pretirane omejitve časa, preživetega zunaj zaporniške celice.

Sodišče mu je prisodilo 7000 evrov odškodnine in 500 evrov za pokritje sodnih stroškov.

Druga tožba: odvzeli so mu otroka in ju dali v rejništvo

V drugi tožbi je neimenovani Slovenec iz Spodnjega Dupleka državo tožil, ker so mu leta 2003 - potem ko je bil proti njemu in bivši soprogi sprožen kazenski pregon zaradi zanemarjanja in zlorabe otrok - odvzeli otroka in ju dali v rejništvo.

S sklicevanjem na osmi člen evropske konvencije, ki govori o pravici do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja, je slovenskim organom socialnega varstva očital neupravičen odvzem otrok in omejevanje stikov z njima ter pretirane zamude v postopkih, zaradi česar sta se otroka od njega povsem odtujila.

Sodišče mu je pritrdilo, da je prišlo do kršitev osmega člena konvencije, ni pa odredilo nobene odškodnine, saj je tožnik ni zahteval.