Če bi se morali odločati o članstvu v Evropski uniji, je večina precej bolj jasno izražena. Za obstanek v EU bi glasovalo 51 odstotkov vprašanih, za odhod na svoje pa le 28 odstotkov, kaže raziskava.

Ti rezultati kažejo, da Nemci ostajajo predani ideji evropskega združevanja, vendar pa se vse bolj krepijo dvomi glede skupne valute in tesnejšega povezovanja, ugotavlja Financial Times.

Skoraj dve tretjini - 64 odstotkov - jih meni, da največjo grožnjo prihodnosti Evrope predstavlja neuspešno spopadanje s krizo. Še nekaj več - 67 odstotkov - jih sicer verjame, da bo vlada sprejela prave ukrepe s tem v zvezi.

Raziskava tudi ugotavlja, da 43 odstotkov vprašanih podpira ideje o tesnejši integraciji EU, čeprav bi to pomenilo zmanjšanje nacionalnih pristojnosti glede davčne politike in državnega trošenja. Temu pa nasprotuje 38 odstotkov vprašanih.

Nemška kanclerka Angela Merkel se v boju proti krizi zavzema za tesnejšo integracijo na področju davčnih politik in javnega trošenja ter podpira večji nadzor nad bankami in bolj strikten nadzor nad izvajanjem pravil.

V zvezi s tovrstnimi protikriznimi ukrepi je 11 odstotkov vprašanih Nemcev ocenilo, da bi Nemčija morala biti "kar se da radodarna", da bi preprečila propad evra. 37 odstotkov pa jih je na drugi strani menilo, da je Nemčija "že storila dovolj". Največji del - 44 odstotkov - jih je odgovorilo, da mora Nemčija podpirati druge države, a zahtevati stroge pogoje.

Presenetljivo pa je večina vprašanih - 53 odstotkov - močno podprla ukrepe za zmanjšanje brezposelnosti, četudi bi to pomenilo zvišanje inflacije. Le 22 odstotkov jih je podprlo protiinflacijske politike, čeprav bi to vplivalo na povišanje stopnje brezposelnosti. V preteklosti so bile na primer bojazni glede inflacije najvišje med vsemi ekonomskimi problemi, še navaja Financial Times.

Za najtesnejšega zaveznika Nemčije še vedno velja Francija. 76 odstotkov vprašanih Nemcev ocenjuje odnose s sosedo zahodno od Rena kot zelo dobre. Sledijo ZDA z 71-odstotno podporo, Italija s 53-odstotno, Velika Britanija pa 51-odstotno podporo. Rusijo pa je kot dobro zaveznico ocenilo 32 odstotkov vprašanih, še navaja Financial Times.