Ciper je za pomoč zaprosil v ponedeljek zaradi težav v bančnem sektorju in zelo resnih makroekonomskih neravnovesij, ki so v glavnem posledica izpostavljenosti grškemu gospodarstvu. O tej prošnji so finančni ministri držav v območju evra danes razpravljali na telefonski konferenci.

Evrska skupina je danes Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in IMF pozvala, naj se s ciprskimi oblastmi dogovorijo o programu pomoči - ocenijo, koliko pomoči potrebuje država, in določijo, pod katerimi pogoji jo bo dobila. Trojka Evropske komisije, ECB in IMF naj bi na Ciper odpotovala v ponedeljek.

Ciper se bo moral v zameno za pomoč soočiti s finančnimi, fiskalnimi in strukturnimi izzivi. Program pomoči zanj bo namreč vključeval zahteve po izvedbi ambicioznih ukrepov za zagotovitev stabilnosti v finančnem sektorju, odločnem ukrepanju za fiskalno konsolidacijo ter izvedbi strukturnih reform v podporo konkurenčnosti in uravnoteženi rasti.

Evropska pomoč za Ciper bo prišla iz začasnega ali stalnega reševalnega sklada, torej iz EFSF ali ESM. Ob tem je evrska skupina danes IMF pozvala, naj se na ciprsko prošnjo odzove hitro.

Iz IMF so potrdili, da je Ciper uradno zaprosil za finančno pomoč. "Danes je IMF prejel vabilo ciprskih oblasti za sodelovanje pri zagotovitvi zunanje finančne pomoči," je v izjavi zapisala prva dama sklada Christine Lagarde. Pojasnila je še, da bo sklad v najkrajšem možnem času poslal na Ciper skupino strokovnjakov, ki bo ocenila stanje in se pogajala o gospodarskem programu.

"Pripravljeni smo se pridružiti evropskim partnerkam pri pomoči Cipru, da se vrne na pot stabilne in vzdržne gospodarske rasti in vzpostavi trden finančni sektor," je zapisala Lagardova. O vsoti sicer ni bilo govora.

Je pa evroskupina v izjavi poudarila, da bo za Ciper pripravljen "celovit" program pomoči po zgledu programov za Grčijo, Portugalsko in Irsko, torej s pogoji, ki se bodo nanašali tudi na fiskalno konsolidacijo in reforme. Španija, ki je prav tako zaprosila za pomoč, pa bo morala v zameno za posojila le reformirati finančni sektor.

Finančni ministri so na telefonski konferenci pozdravili tudi prošnjo Madrida za pomoč držav v območju evra pri dokapitalizaciji španskih bank. IMF k pomoči ne bo prispeval finančnih sredstev, le "tehnično podporo".

Tudi pomoč za Španijo, ki bo po ocenah neodvisnih revizorjev potrebovala od 51 do 62 milijard evrov, bo evrska skupina črpala iz EFSF ali ESM. Najverjetneje najprej iz EFSF, nato pa iz ESM, ko bo ta začel delovati.

Evrska skupina je že pred tedni napovedala, da je za dokapitalizacijo španskih bank pripravljena prispevati do 100 milijard evrov. Končna vsota pomoči bo sicer določena v procesu priprave svežnja pomoči.

Evropska komisija, ECB, Evropska agencija za bančni nadzor (Eba) in IMF bodo opredelili pogoje za pomoč, ki bodo zajemali specifične reforme v finančnem sektorju, vključno z načrti prestrukturiranja bank v skladu z evropskimi pravili za državne pomoči in strukturnimi reformami v finančnem sektorju.

Španske banke bodo pomoč dobile preko sklada za urejeno prestrukturiranje bank, ki deluje pod okriljem španske vlade. Madrid bo tako odgovoren za izvajanje programa pomoči in bo podpisal memorandum o soglasju, krovni dokument za pomoč.

Evrska skupina je danes v izjavi o Španiji poudarila, da od države pričakuje spoštovanje zavez glede zmanjšanja presežnega javnofinančnega primanjkljaja in glede strukturnih reform s ciljem odprave zelo resnih makroekonomskih neravnovesij.

Napredek na teh področjih bo evrska skupina pozorno spremljala vzporedno z izvajanjem programa finančne pomoči, ne bo pa to pogoj za pomoč.

Podrobnosti o ciprskem in španskem programu pomoči bodo dorečene na zasedanju evrske skupine 9. julija.