Brezposelnost se v večini držav članic povečuje in je od začetka leta 2012 povprečno višja od desetih odstotkov.

Razlike med članicami še naprej velike

Omenjeno poročilo poleg tega podrobneje predstavlja segmentacijo trga dela, udeležbo žensk in mladih na trgu dela, migracijske tokove v EU, vpliv krize na različne gospodarske sektorje, razvoj na področju izdatkov za socialno varstvo, stopnje finančnih težav in življenjske razmere.

Med državami članicami EU so še naprej velike razlike. Približno polovica držav tako beleži določeno stopnjo gospodarske rasti. Druga polovica pa bodisi stagnira bodisi je od prvega trimesečja letošnjega leta zabeležila upad rasti.

Opazen je tudi neposreden vpliv finančnih težav na gospodinjstva, saj je v začetku leta strmo narasel delež gospodinjstev v EU, in sicer najbolj v Italiji in Španiji, ki morajo za kritje svojih tekočih stroškov trošiti prihranke ali se zadolžiti.

Življenjski pogoji se občutno poslabšujejo

Kot je ob tem poudaril evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor, zadnji podatki kažejo, da se razmere na področju zaposlovanja in življenjski pogoji v več državah članicah občutno poslabšujejo.

To po njegovih besedah kaže, da je treba nujno poiskati odločno rešitev za sedanjo ekonomsko in finančno krizo, predvsem pa za vsako državo članico specifična priporočila in ukrepe, kot izhaja iz ukrepov paketa zaposlovanja.