Dan pred srečanjem voditeljev članic EU, ki bodo v Bruslju iskali rešitve za evropsko dolžniško krizo, je Merklova poudarila, da je treba evropske težave reševati pri njihovih koreninah. Te pa so nekonkurenčnost in ogromen javni dolg.

Ob tem je kanclerka zavrnila možnost, da bi bile del rešitve lahko tudi skupne evrske obveznice. Prepričana je namreč, da bi "nabiranje novega dolga" pomenilo napačno potezo in da bi s tem "ponovili osnovno napako". "Odgovornost in nadzor morata iti z roko v roki. Skupne obveznosti so mogoče le, kadar je na mestu ustrezen nadzor," je poudarila ob tem.

Kar se tiče evropskih obveznic in podobnih ukrepov, Merklova pravi, da "niso le v neskladju z nemško ustavo, ampak jih smatram za napačne in kontraproduktivne". Tudi zaradi svojega stališča nemška kanclerka pričakuje, da bo razprava v Bruslju napeta, veliko oči pa bo uprtih ravno v Nemčijo. "Ampak ponavljam, da moč Nemčije ni neomejena. Nemška moč ni neskončna," je poudarila.

"Bojim se, da bo na prihajajočem vrhu znova veliko preveč govora o vseh mogočih idejah skupni odgovornosti in veliko premalo o boljšem nadzoru in strukturnih ukrepih," je še dejala Merklova. Ključnega pomena po njenih besedah bo, da "ne obljubljamo, kar ne moremo izpolniti, in da dosledno uveljavimo stvari, za katere se odločimo".

Evropski voditelji bodo v Bruslju ta konec tedna mrzlično iskali rešitve, ki bi države z evrom rešile iz krize. Pritisk vlagateljev na šibkejše članice, kot sta Španija in Italija, se krepi. Italijanski premier Mario Monti je eden tistih, ki se zavzema za skupne obveznice evropskih držav. Te bi znižale stroške zadolževanja nekaterih držav na račun drugih. V torek je Merklova po poročanju medijev rekla, da skupnih evropskih obveznic v Evropi ne bo, dokler bo živa.

Sicer nemška kanclerka krog pripravljalnih pogovorov na evropski vrh zaključuje danes z delovno večerjo s Hollandom v Parizu. Hollande je tisti, ki je, potem ko je na francoskih predsedniških volitvah porazil Nicolasa Sarkozyja, na evropski parket najbolj glasno vnesel razpravo o potrebnih ukrepih za spodbujanje gospodarske rasti v Evropi. Tudi to bo ena od pomembnih tem razprave evropskih voditeljev ta konec tedna v Bruslju.