Z novim izplačilom bo skupni znesek finančne pomoči EU, ki je bil Irski izplačan od začetka programa leta 2010, narasel na približno 34,9 milijarde evrov. Mednarodni denarni sklad (IMF), ki prav tako sodeluje pri programu pomoči Irski, bo tokrat prispeval 1,4 milijarde evrov.

Glede Irske Bruselj ob tem ugotavlja, da država uspešno izvaja zastavljene politike, h katerim se je zavezala v zameno za program pomoči. Fiskalni primanjkljaj za leto 2012 bo po napovedih znotraj zgornjih meja programa, dosežen pa je bil tudi "znaten napredek" pri reformi irskega bančnega sistema in izvajanju pomembnih strukturnih reform.

Ob tem strokovnjaki opozarjajo na nekatera tveganja, ki ostajajo prisotna, še posebej na šibko zaupanje vlagateljev ter negotovost glede prihodnosti območja z evrom. Na negativni strani opozarjajo še na visoko stopnjo brezposelnosti na Irskem ter naraščanje deleža slabih posojil.

Irski so IMF in države z evrom leta 2010 odobrili skupno 85 milijard evrov pomoči.

Za Ciper program pomoči po zgledu Grčije, Irske in Portugalske

Trojka EU in IMF bo za Ciper pripravila celosten program finančne pomoči s pogoji za fiskalno konsolidacijo in reforme po zgledu programov za Grčijo, Irsko in Portugalsko, ne pa le program pomoči za banke, ki bi zahteval le reformo finančnega sektorja, kot v primeru Španije, so danes pojasnili v Bruslju.

Ciper je v ponedeljek uradno zaprosil za finančno pomoč zaradi prevelike izpostavljenosti svojih bank grškemu gospodarstvu. Otoška državica je tako že peta članica območja evra, ki bo potrebovala finančno pomoč.

Prošnjo mora sedaj preučiti evrska skupina. Trojka Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada pa se bo s ciprskimi oblastmi dogovorila o programu pomoči - o vsoti potrebne pomoči in pogojih zanjo.

Ti pogoji se po navedbah tiskovnega predstavnika komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Amadea Altafaja Tardia, ne bodo nanašali le na reformo finančnega sektorja kot v primeru Španije, temveč tudi na fiskalno konsolidacijo in reforme.

Španija bo morala namreč v zameno za pomoč pri dokapitalizaciji bank reformirati finančni sektor, izvajanje načrtovane fiskalne konsolidacije in reform pa, kot kaže, ne bo pogoj za to pomoč, temveč ga bodo v EU le pozorno spremljali.