Kot je danes sporočila ciprska vlada, so ostale članice evrskega območja zaprosili za pomoč iz reševalnih skladov EFSF oziroma ESM.

"Pomoč bo namenjena omejitvi tveganj za ciprsko gospodarstvo po negativnih učinkih širjenja krize preko finančnega sektorja zaradi velike izpostavljenosti grškemu gospodarstvu," je zapisala ciprska vlada v sporočilu za javnost. Višina pomoči bo predmet pogajanj v prihodnjih dneh.

Ciprske banke so imetnice velikega števila grških obveznic, katerih vrednosti so morali upniki letos večinoma odpisati.

Ciper je že peta članica evroobmočja, ki je morala zaprositi ostale članice za pomoč. Za pomoč je le nekaj ur pred Ciprom uradno zaprosila Španija, pred tem pa so pomoč dobile Grčija, Irska in Portugalska.

Diplomat EU je minuli teden dejal, da bo Ciper za pomoč najprej zaprosil Rusijo, ki je sicer državi pomagala že lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah diplomata naj bi Ciper Rusijo zaprosil za posojilo v višini do pet milijard evrov. Rusija je Cipru namreč decembra lani že odobrila posojilno linijo v višini 2,5 milijarde evrov.

Danes je sicer bonitetna hiša Fitch Cipru znova znižala bonitetno oceno, in sicer ravno zaradi izpostavljenosti bančnega sistema grškemu gospodarstvu. Po Fitchevi oceni bodo ciprske banke zahtevale finančno injekcijo v višini do štiri milijarde evrov, kar predstavlja 24 odstotkov bruto domačega proizvoda te otoške države, poleg 1,8 milijarde evrov vredne dokapitalizacije največje banke Cyprus Popular Bank.

Ciper bo 1. julija prevzel šestmesečno predsedovanje EU.

Bruselj pozdravil prošnjo Madrida: Sveženj pomoči za Španijo v nekaj tednih

V Evropski komisiji so pozdravili uradno prošnjo Madrida za finančno pomoč pri dokapitalizaciji španskih bank in izrazili prepričanje, da bo dogovor o pomoči, vključno s pogoji zanjo, dosežen "v nekaj tednih". Španija bo morala v zameno za pomoč reformirati finančni sektor ter nadaljevati izvajanje reform in fiskalno konsolidacijo.

Že minuli četrtek je evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn izrazil pričakovanje, da bo sveženj pomoči Španiji pripravljen do 9. julija, ko se naslednjič sestanejo finančni ministri držav v območju evra.

Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB), Evropska agencija za bančni nadzor (Eba) in Mednarodni denarni sklad (IMF) bodo sedaj ocenili stanje španskega bančnega sektorja in njegove potrebe ter opredelili pogoje za pomoč.

Nedavno predstavljene analize dveh neodvisnih revizij, ki so ocenile, da španske banke potrebujejo do 62 milijard evrov novega kapitala, so po Rehnovih besedah dobro izhodišče za pripravo svežnja pomoči.

Memorandum v nekaj tednih

"Prepričan sem, da lahko dogovor o memorandumu o soglasju dosežemo v nekaj tednih," je zapisal Rehn v današnjem sporočilu za javnost. Memorandum o soglasju je krovni dokument, ki podrobno opredeljuje sveženj pomoči.

Komisar je nakazal, da bo prestrukturiranje bančnega sektorja glavni pogoj za pomoč. To je namreč po njegovih besedah ključno za okrepitev zaupanja v špansko gospodarstvo in obnovitev pogojev za dostop podjetij in gospodinjstev do posojil.

Pogoji bodo osredotočeni na specifične reforme v finančnem sektorju, vključno z načrti prestrukturiranja v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh. Pogoji bodo veljali tako za dokapitalizirane banke kot za celotni španski finančni sektor.

Rehn pričakuje odločno izvajanje reform

Poleg tega je Rehn poudaril, da od Španije pričakuje, da bo ohranila odločno izvajanje reform, ki bodo prinesle trajnostno rast ter več in boljša delovna mesta, ter da bo spoštovala svoje zaveze glede zmanjšanja presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

"Trajnostna rast ni mogoča brez vzdržnih javnih financ," je izpostavil komisar in dodal, da to velja tako za nacionalno kot za nižje upravne ravni. "Napredek na teh področjih bomo vzporedno z zagotavljanjem finančne pomoči pozorno in redno spremljali," je opozoril.

Pomoč španskim bankam bo imela obliko posojil, ki bodo prišla bodisi iz začasnega bodisi iz stalnega reševalnega sklada, torej iz EFSF ali ESM, odvisno od tega, ali bo slednji začel veljati 9. julija, kot je načrtovano.

Španija evroobmočje tudi uradno prosila za 100 milijard evrov pomoči

Španija je danes območje z evrom tudi uradno zaprosila za pomoč. Španski gospodarski minister Luis de Guindos je v pismu šefu evrske skupine Jean-Claudeu Junckerju zapisal, da država potrebuje do 100 milijard evrov pomoči.

Finančni ministri območja z evrom naj bi o pomoči Španiji razpravljali na srečanju 9. julija. V pismu sicer natančne številke o pomoči ni, a de Guindos finančnim ministrom skupne evropske valute za izhodiščno točko predlaga poročilo Mednarodnega denarnega sklada o stanju španskih bank, skupaj z revizijo bančnega sistema, ki sta jo opravili nemška družba Roland Berger in ameriška Olivier Wyman, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski minister je v pismu potrdil, da bo šla pomoč bankam, in sicer preko tamkajšnjega sklada za prestrukturiranje bank (FROB). Svetovalni hiši Roland Berger in Olivier Wyman sta v reviziji ocenili, da španske banke v najslabšem primeru potrebujejo 62 milijard evrov.

Španska vlada, kot je v pismu izpostavil de Guindos, ponudbo območja evra, da so državi pripravljeni posoditi denar, vidi kot zelo naklonjeno. Ob tem je minister dodal, da bodo območju evra pri odločanju o primernih kriterijev posojila ponudili vso pomoč.