Vlada želi varčevati predvsem pri materialnih stroških. Grčija pa je pred tem posojilodajalcem obljubila, da bo za 150.000 zmanjšala število državnih uslužbencev, od tega že letos za 15.000.

Vlada bo tudi razmislila, ali bi razveljavila februarsko zmanjšanje minimalne plače za 22 odstotkov v zasebnem sektorju, ki zdaj znaša 586 evrov neto. Sicer je v vseh novih članicah EU z izjemo Slovenije minimalna plača nižja.

Grčija je pod vse večjim pritiskom posojilodajalcev, ki zahtevajo, naj uredi svoje javne finance. Hkrati pa je nasprotovanje temu pritisku in vsiljenemu načinu reševanja dolžniške krize vse hujše, saj je zaradi tega v Grčiji že peto leto zapored recesija, kar še poslabšuje zmožnosti te države, da bi zmanjšala svoj proračunski primanjkljaj. Trenutno je brez dela 1,1 milijona ljudi, tako da stopnja brezposelnosti dosega že okoli 25 odstotkov, torej podobno kot v Španiji in dvakrat huje kot pri nas.

Novo vlado po volitvah 17. junija so sestavili desničarske stranke, socialisti in zmerna levica. Vprašanje pa je, koliko vlada sploh lahko odloča o svoji javnofinančni in gospodarski politiki, ko pa Grčijo posojilodajalci rešujejo pred bankrotom.

Trojka preložila obisk v Atenah

Trojka Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je za nekaj dni preložila za ponedeljek načrtovani ponovni obisk v Atenah, je sporočil grški vladni vir. Razlog so zdravstvene težave tako novega grškega premiera Antonisa Samarasa kot finančnega ministra Vasilisa Rapanosa.

Samarasa so v soboto operirali zaradi odstopa mrežnice v zgodnji fazi, ki so ga odkrili med rutinskim zdravstvenim pregledom v petek. Operacija je bila uspešna, a premier bo v bolnišnici predvidoma do ponedeljka.

Novi grški finančni minister Vasilis Rapanos zaenkrat prav tako ostaja v bolnišnici, kamor so ga v petek prepeljali zaradi hudih bolečin v predelu trebuha, slabosti in omedlevice. Iz bolnišnice ga bodo odpustili predvidoma v torek.

Po navedbah vira bodo nov datum obiska trojke določili v prihodnjih dneh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trojka Evropske komisije, ECB in IMF, ki se je z grškimi oblastmi dogovorila o drugem programu pomoči in tudi nadzira njegovo izvajanje, bo z obiskom v Atenah po dveh mesecih političnega zastoja obnovila pogovore z grškim vrhom. Ta se je končal, potem ko je Grčija po še enih predčasnih volitvah minulo nedeljo sredi tedna vendarle dobila novo vlado.

Že pred tem so iz Aten sporočili, da se Samaras zaradi zdravstvenih težav ne bo udeležil vrha Evropske unije prihodnji teden v Bruslju.