61-letnega Samarasa so v soboto operirali zaradi odstopa mrežnice v zgodnji fazi, ki so ga odkrili med rutinskim zdravstvenim pregledom v petek. Operacija je bila uspešna, a premier bo v bolnišnici predvidoma do ponedeljka.

Kirurg je Samarasu sicer strogo prepovedal vsakršno potovanje. Za popolno okrevanje naj bi potreboval več dni ali celo tednov, zato njegov odhod v Bruselj ni mogoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V bolnišnici tudi finančni minister

Novi grški finančni minister Vasilis Rapanos zaenkrat prav tako ostaja v bolnišnici, kamor so ga v petek prepeljali zaradi hudih bolečin v predelu trebuha, slabosti in omedlevice.

Samaras je kot novi grški premier prisegel v sredo, potem ko je njegova Nova demokracija na nedeljskih predčasnih volitvah prejela največ glasov. Vlado, ki naj bi popeljala Grčijo iz globoke gospodarske krize, sta mu pomagala sestaviti še socialistični Pasok in Demokratska levica.

Rapanos - ugleden bančnik, ki je v zadnjih letih zasedal položaj predsednika uprave največje grške zasebne banke National Bank of Greece - je v vladi prevzel vodenje za zadolženo Grčijo ključnega finančnega ministrstva. Uradno sicer na položaju sploh še ni prisegel. Ko so to namreč v četrtek storili ostali ministri, je že bil na srečanju finančnih ministrov držav članic območja z evrom v Luksemburgu.

Zajezitev odpuščanja in podaljšanje roka

Trojka Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF, ki se je z grškimi oblastmi dogovorila o drugem programu pomoči in tudi nadzira njegovo izvajanje, se medtem v ponedeljek vrača v Atene, kjer bo po dveh mesecih političnega zastoja, ki so ga končale nove predčasne volitve v Grčiji prejšnjo nedeljo, obnovila pogovore z grškim vrhom.

Kot sicer izhaja iz v soboto objavljenega dokumenta, bo skušala nova grška vlada, ki si želi revizije bolečih pogojev mednarodne pomoči, v pogovorih z upniki doseči zajezitev odpuščanja in podaljšanje roka, v katerem mora Grčija ukrepati za konsolidacijo javnih financ, za najmanj dve leti, to je do leta 2016.

Glede na dokument je namen vlade doseči zastavljene fiskalne cilje "brez nadaljnjega krčenja plač, pokojnin in javnih naložb" ter brez novih davkov. Ob tem vlada napoveduje zamrznitev nadaljnjega odpuščanja javnih uslužbencev in krepitev nadomestil za brezposelne.

Poleg tega želi Samarasova vlada tudi pomiriti jezo grškega prebivalstva nad varčevalnimi ukrepi, ki jih je država morala sprejeti v zameno za pomoč EU in IMF.