Grčiji posojen denar je izgubljen denar, saj ga Atene nikoli ne bodo mogle odplačati, meni 85 odstotkov Francozov, 84 odstotkov Nemcev, 72 odstotkov Špancev in 65 odstotkov Italijanov.

Črnogledost glede težav v območju evra

Enako črnogledi so bili sodelujoči v raziskavi glede težav, ki bodo območje evra doletele, v kolikor Evropa ne bo zmogla rešiti problema velikega grškega dolga. 84 odstotkov Francozov, 76 odstotkov Nemcev, 90 odstotkov Špancev in 88 odstotkov Italijanov namreč meni, da se bodo v tem primeru težave za Evropo "nevarno povečale".

Da bo Grčiji z lastnim trudom in s pomočjo Evropske unije uspelo zmanjšati dolg in proračunski primanjkljaj, meni le 39 odstotkov Francozov, 27 odstotkov Nemcev in 44 odstotkov Špancev. Nekoliko bolj optimistični so le Italijani. V možnost pozitivnega scenarija jih verjame 56 odstotkov.

Večina podpira izključitev Grčije iz območja evra

Izključitev Grčije iz območja evra v primeru, da ji ne uspe zmanjšati dolga, sicer podpira skoraj 80 odstotkov Nemcev, naklonjeni pa sta ji tudi dve tretjini Francozov in približno polovica Špancev ter Italijanov.

V primerjavi s prejšnjo tovrstno raziskavo, izvedeno novembra 2011, je sicer med Nemci in Francozi zaznati nekaj več popustljivosti. Novembra je bilo namreč izključitvi Grčije iz območja evra naklonjenih 81 odstotkov Nemcev in 73 odstotkov Francozov.

Lastnega izstopa ne podpirajo

Popolnoma drugače so vprašani gledali na možnost izstopa svojih držav iz območja evra. Slednji je bilo naklonjenih zgolj 26 odstotkov Francozov, 25 odstotkov Špancev, 28 odstotkov Italijanov in 39 odstotkov Nemcev.

Rezultate raziskave, ki je potekala med 18. in 21. junijem in je zajela približno tisoč oseb v vsaki od sodelujočih držav, so danes objavili francoski časnik Le Journal de Dimanche, španski ABC, nemški Bild am Sonntag in italijanski Corriere della Sera.