Glede na dokument, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, je namen vlade doseči zastavljene fiskalne cilje "brez nadaljnjega krčenja plač, pokojnin in javnih naložb" ter brez novih davkov. Ob tem vlada napoveduje zamrznitev nadaljnjega odpuščanja javnih uslužbencev in krepitev nadomestil za brezposelne.

Vlada se namerava izogniti odpuščanju redno zaposlenih, a znatno vsoto privarčevati pri operativnih stroških in birokraciji. Grčija je sicer v zameno za mednarodno pomoč obljubila, da bo do leta 2015 število javnih uslužbencev zmanjšala za 150.000, pri čemer naj bi se njihovo število že letos zmanjšalo za 15.000.

Vlada premiera Antonisa Samarasa je prav tako dala vedeti, da si želi revizijo znižanja minimalne plače in v začetku leta sprejetih ukrepov, ki olajšujejo odpuščanje v zasebnem sektorju. Kot so navedli, bi se z revizijo kolektivne pogodbe vrnile na raven, kot jo določa socialna zakonodaja v EU.

Po mnenju vlade bi morali imeti delodajalci in sindikati pravico določiti minimalno plačo v zasebnem sektorju. To so februarja v okviru dodatnih varčevalnih ukrepov, ki jih je morala Grčija sprejeti, če je želela dobiti novo pomoč, znižali za 22 odstotkov na 586 evrov.

Samarasova vlada želi z danes objavljenim dokumentom pomiriti jezo grškega prebivalstva nad varčevalnimi ukrepi, ki jih je država morala sprejeti v zameno za pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Ti ukrepi so po mnenju Grkov le še okrepili recesijo, ki traja že pet let. Glede na uradne podatke je trenutno brezposelna četrtina grške delovne sile.

Hud mednarodni pritisk

A Grčija je še vedno pod hudim mednarodnim pritiskom, naj uresniči pogoje reševalnega paketa EU in IMF, zaradi katerega zadnji dve leti sploh še plava na površju.

Trojka Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF, ki se je z grškimi oblastmi dogovorila o drugem programu pomoči in tudi nadzira njegovo izvajanje, se bo v ponedeljek vrnila v Atene in po dveh mesecih političnega zastoja, ki so ga končale nedeljske nove predčasne volitve v Grčiji, obnovila pogovore z grškim vrhom.

Na nedeljskih volitvah je zmagala Samarasova konservativna Nova demokracija, ki je nato vlado oblikovala skupaj s socialističnim Pasokom in Demokratsko levico.

Drugi program mednarodne pomoči od Grčije v letih 2012-2014 v zameno za 144,7 milijarde evrov iz evropskega reševalnega sklada in 19,8 milijarde evrov od IMF terja boleče varčevalne ukrepe in strukturne reforme.

Samaras v bolnišnici vsaj do ponedeljka, Rapanos še na preiskavah