Prvi cilj v boju proti dolžniški krizi v območju evra je ponovno spodbuditi rast, investicije in nova delovna mesta, je po srečanju povedal Monti. "Želimo si paket ukrepov za rast v višini 130 milijard evrov," je dejal. To je približno odstotek bruto domačega proizvoda EU. Kako bodo te spodbude financirali, še ni znano.

"Evro je tu, da obstane"

Monti je ponovno izrazil močno podporo evru. "Evro je tu, da obstane. To mislimo vsi," je bil odločen. Prepričan je, da morajo evropski voditelji trgom in evropskim državljanom dati zagotovila, da "je velik projekt, ki je bil doslej uspešen, to je projekt evra, nepovraten".

Z njim se je strinjala tudi Merklova, ki velja za najpomembnejšo politično figuro v Evropi. Dejala je, da bodo voditelji članic območja evra v želji po rešitvi krize še tesneje politično sodelovali. "Prizadevali si bomo za to, čemur jaz pravim politična unija," je dejala. "Lekcija, ki smo se je naučili iz krize, ni manj Evrope, ampak več Evrope," je dodala.

"Želimo več Evrope"

Predstavnikov štirih najmočnejših gospodarstev v območju evra so si prav tako enotni, da bosta za uresničitev vizije o gospodarski in denarni uniji potrebni tudi bančna in fiskalna unija. "Želimo več Evrope," je dejal Rajoy in se zavzel za tesnejše sodelovanje na vseh ravneh EU.

Hollande na vrhu EU, ki bo konec prihodnjega tedna v Bruslju, pričakuje pomembne usmeritve za paket ukrepov, ki bi pripomogli k spodbujanju gospodarske rasti in nadaljnji integraciji Evrope. Skupne evropske obveznice, ki jih Nemčija tako vztrajno zavrača, bi bile po njegovem mnenju koristen instrument, na katerem pa je treba še delati. S tem je dal vedeti, da gre bolj za dolgoročen cilj.