Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili v nemški opoziciji, so Merklovo prepričali, da pristane na nova sredstva za spodbujanje rasti v EU. Na ta način se bo za zagon evropskega gospodarstva namenilo več kot 100 milijard evrov dodatnih sredstev.

Po njihovih besedah bo Berlin podprl tudi projektne obveznice EU, s katerimi naj bi se financiralo izgradnjo infrastrukturnih projektov, okrepitev posojilne moči Evropske investicijske banke in preusmeritev obstoječih evropskih sredstev, tako da se bo z njimi podprlo gospodarsko aktivnost.

"Ne gre za rešitev evropske krize, temveč za način spopada z njo, ki nam bo kupil čas," je dejal vodja Socialdemokratske stranke (SDP) Sigmar Gabriel.

Nemška vlada je opoziciji obljubila še, da bo poskušala doseči uvedbo davka na finančne transakcije v območju evra in ne bo čakala na soglasje v celotni EU, kjer davku najbolj nasprotuje Velika Britanija.

"Dogovorili smo se, da bomo v primeru, da na davek ne bo pristalo vseh 27 držav EU, sestavili koalicijo vsaj devetih držav, pripravljenih na njegovo uvedbo," je povedal vodja opozicijske SPD v bundestagu Frank-Walter Steinmeier. Gre za t.i. okrepljeno sodelovanje v uniji.

Vodja Zelenih Cem Ozdemir je medtem poudaril, da se je vlada odrekla politiki, ki je temeljila zgolj na varčevanju.

Vodja poslanske skupine nemške vladajoče Krščansko-demokratske unija (CDU) Volker Kauder je medtem pogovore z opozicijo označil za zelo težke. Kot je dejal, pa jim je uspelo zavrniti zahtevo levice glede delnega združevanje dolga članic območja evra.

Ponovil je, da načrt ustanovitve sklada za odkup dolga, iz katerega bi se odplačal del dolga tistih članic območja evra, katerih dolgovi bi presegli 60 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), ni skladen z nemško ustavo.

Z današnjim dogovorom so nemške oblasti odstranile ovire za ratifikacijo pogodbe o fiskalnem paktu in spremljajoče pogodbe o ustanovitvi ESM. Parlament naj bi obe pogodbi ratificiral 29. junija, takoj po koncu vrha EU.

Nemška vladajoča koalicija krščanskih demokratov (CDU/CSU) in liberalnih demokratov (FDP) namreč za ratifikacijo paketa potrebuje dvotretjinsko večino, kar je terjalo dogovarjanje z opozicijsko SPD in Zelenimi.

Tiskovni predstavnik nemškega ustavnega sodišča je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil, da so ustavni sodniki nemškega predsednika Joachima Gaucka pozvali, naj v primeru ratifikacije pogodb počaka s podpisom. Po njihovem mnenju bi bilo treba namreč najprej preučiti njuno skladnost z nemško ustavo.

S tem so se nemški ustavni sodniki odzvali na opozorilo Leve stranke (Die Linke), ki je napovedala, da bo, če bo sprejeta, zakonodajo vložila v ustavno presojo. "Fiskalni pakt za evropsko idejo predstavlja žebelj v krsto," je danes dejala predsednica stranke Katja Kipping.

Gauck se je na poziv ustavnega sodišča že odzval, in sicer je nanj pristal. Cilj, da bo ESM v veljavo stopil že 1. julija, se tako zdi neizvedljiv.