"Vlado moramo sestaviti kar se da hitro," je dejal Venizelos v izjavi za eno od grških televizij. "Glede na sedanji položaj pa bi to lahko dosegli v sredo opoldne," je dodal.

Proevropsko usmerjenemu bloku se mudi, saj je pritisk mednarodnih finančnih trgov in držav na zadolženo Grčijo ogromen.

Kot je še pojasnil Venizelos, ima Grčija "edino praktično možnost", da vlado sestavijo Nova demokracija Antonisa Samarasa, ki je na volitvah prejela največ glasov, njegov socialistični Pasok, ki se je uvrstil na tretje mesto, ter manjša Demokratska levica (Dimas) Fotisa Kuvelisa. Slednji je nocoj v Atenah napovedal, da bo njegova stranka podprla oblikovanje koalicijske vlade, ki naj bi državo popeljala iz uničujoče gospodarske krize, vendar pa v njej ne bo sodelovala. "Vladi bomo s svojimi glasovi zagotovili zaupnico," je dejal, kot poroča državna grška tiskovna agencija.

Kot je povedal Kuvelis po nocojšnjem srečanju centralnega komiteja stranke, so se odločali, ali vstopijo v koalicijo z Novo demokracijo Antonisa Samarasa, ki je v nedeljo na volitvah prejela največ glasov, in socialističnim Pasokom, ki se je uvrstil na tretje mesto.

Na koncu so se odločili, da vlado podprejo, vendar pa vanjo ne bodo vstopili, saj je temu nasprotovalo več članov komiteja. Stranka Dimas je sicer manjša stranka in ima v 300-članskem parlamentu 17 sedežev. Nova demokracija jih ima 129, Pasok pa 33.

Skrajno leva Siriza, ki je na volitvah zasedla drugo mesto, se pogajanj ne udeležuje, saj je zavrnila sodelovanje v koaliciji pod vodstvom Samarasa.

Slednji ima za oblikovanje koalicije samo tri dni časa - to pomeni do srede zvečer, saj je mandat za sestavo vlade dobil v ponedeljek. Če mu ne bi uspelo, bi šel mandat za tri dni v roke vodje Sirize Aleksisu Ciprasu.