V Berlinu in Parizu naj bi si tako poskušali izboljšati pogajalski izhodišči pred zgodovinskim evropskim vrhom konec junija, na katerem naj bi na koncu obe strani vendarle dosegli kompromis, ki bi preprečil razpad evrskega območja.

Se Evropi slabo piše?

Če pa se v obeh vladah večina strinja s tem, kar je bilo slišati v zadnjih dneh, potem bo konec junija med obema najpomembnejšima državama EU zelo težko doseči dogovor in Evropi se slabo piše. V petek je tako nemška kanclerka Angela Merkel napadla idejo francoskega predsednika Françoisa Hollanda, da bi preko evrskih obveznic evrsko območje kot celota prevzelo dolgove posameznih držav. Po mnenju Merklove bi bilo to preveliko breme za Nemčijo, ki bi tako nazadovala. Po njenih besedah je pravi problem v tem, da se povečujejo "razlike med francoskim in nemških gospodarstvom", s čimer je očitala Franciji, da postaja njeno gospodarstvo vse manj konkurenčno. V sredo pa je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble ostro napadel delno vrnitev Francije na upokojevanje pri 60 letih.

"Ideološka zaslepljenost nemške kanclerke"

Medtem ko je pred kratkim v Parizu Hollande sprejel prijatelje iz vrst nemških socialnih demokratov (SPD), torej politične nasprotnike Merklove, je njegov minister za oživitev gospodarstva Arnaud Montebourg napadel "ideološko zaslepljenost nemške kanclerke". V pogovoru za nek francoski ekonomski tednik je izjavil: "Rešitev ni v proračunskih rezih, temveč v tem, da Evropska centralna banka opravi svoje delo. Hočemo centralno banko, ki bo zmanjšala javni dolg in financirala gospodarsko rast, ne da bi pri tem zmanjšala kupno moč."

Takšna izjava enega najbolj levičarskih članov nove francoske vlade je še povečala nezaupanje v Berlinu, kjer se bojijo, da bo Nemčija morala posredno finančno pomagati državam, ki imajo javnofinančne težave, a niso pripravljene opraviti nujne strukturne reforme. Resnost francoskih namer pri sprejetju in uveljavljanju varčevalnih ukrepov naj bi postavljalo pod vprašaj tudi dejstvo, da bo francosko računsko sodišče svoje poročilo izdalo šele po evropskem vrhu 28. junija.

Nekateri že iščejo kompromis z Nemci

Le Monde meni, da je zdaj vendarle nastopil trenutek, ko se je treba začeti konstruktivno pripravljati na vrh EU 28. junija, ki naj bi rešil evrsko območje pred katastrofo, to je pred razpadom. Francoski premier Jean-Marc Ayrault in njegova desna roka Pierre Moscovici, minister za gospodarstvo, naj bi že iskala kompromis z Nemci. Prepričana sta, da je treba prisluhniti njihovim zahtevam. Na drugi strani Rena pa bi morala Merklova svoje rojake prepričati, da je kompromis v interesu Nemčije, ki za prodajo svojih izdelkov potrebuje gospodarsko močno Evropo. Če bo Berlin na koncu vendarle pristal na to, da bo evrsko območje kot celota na ne način prevzelo dolgove posameznih svojih držav, zlasti seveda južnoevropskih, bi moral Pariz pristati na nemške zahteve po večjem političnem združevanju Evrope (nekako po zgledu ZDA, ki so leta 1787 z novo ustavo prešle iz konfederalne v federalno ureditev). Le Monde je prepričan, da eno brez drugega ne gre.