"V EU zaradi posledic poškodb vsako uro umre en otrok," je opozorila vodja Evropske zveze za varnost otrok Joanne Vincenten. "Dosledna uporaba preventivnih strategij bi lahko rešila večino mladih življenj," je dodala. Po njenih besedah so poškodbe glavni vzrok smrti, invalidnosti, obremenitve in neenakosti otrok v Evropi.

Vincentenova je dejala, da so se razmere glede varnosti otrok v EU na splošno izboljšale, še posebej v državah, kjer so v zadnjem času dali velik poudarek preventivi, kot so Češka, Finska, Madžarska in Španija. So se pa razmere od leta 2009 poslabšale v Grčiji, kar je tudi posledica gospodarske krize v tej obubožani državi.

Najbolje se je odrezala Finska

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 31 držav - poleg vseh 27 članic Evropske unije še Hrvaška, Islandija, Izrael in Norveška - se je najbolje odrezala Finska, ki je glede na različne kriterije zbrala 45 od 60 možnih točk. Na drugem mestu je s 44,5 točke Islandija, Slovenija pa je z 42 točkami dosegla četrti najboljši rezultat oz. šesto mesto in skupno oceno "dobro". Ocene "odlično" sicer ni dobila nobena od držav, ki so sodelovale v raziskavi.

Kot Evropska zveza za varnost otrok ugotavlja v t.i. nacionalni izkaznici za Slovenijo, je za varnost otrok najbolje poskrbljeno v kategorijah varnost pešcev, varnost kolesarjev in varnost motoristov. Napredek je Slovenija sicer naredila tudi pri drugih kategorijah, ki so jih ocenjevali v raziskavi, vendar pa bi lahko več pozornosti posvetili preprečevanju utopitev, padcev in zadušitev.