"Evropa je pripravljena financirati Grčijo pod pogoji, kot smo jih dogovorili. O tem z novo grško vlado ne bo novih pogajanj," je v intervjuju za finančni časnik Wirtschaftsblatt, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, dejal Spindelegger.

Ne glede na to, kakšen bo izid grških nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev - v primeru zmage skrajne levice bi se lahko Grčija zaradi nasprotovanja varčevalnim ukrepom vrnila k drahmi - ne pričakuje dramatičnih reakcij trgov. "Po mojem mnenju so se trgi na dogajanje v Grčiji že odzvali. Ne pričakuje se nobenega večjega presenečenja," je pojasni.

Evropski uradniki se na črni scenarij, torej izhod Grčije iz območja evra, že pripravljajo. Po virih AFP bi lahko prišlo takoj po razglasitvi neuradnih rezultatov v nedeljo do telekonference finančnih ministrov evrskih držav, kar naj bi pomirilo trge, a so v evroskupini to informacijo zanikali.

Izhod Grčije bi poglobil specifične občutljive težave vsake evrske države

Uradniki naj bi iskali rešitev, kako v primeru grškega izstopa ravnati v zvezi s finančnimi potrebami države v času, ko bodo Atene čakale na ponovno uvedbo drahme. Tehnično naj bi se sicer pripravili na vse možne scenarije.

Bonitetna hiša Fitch je danes objavila, da bi imela opustitev evra s strani Grčije obsežne negativne učinke. Kot je napovedala, bo, če bo prišlo do takšnega razvoja dogodkov, lahko znižala bonitetne ocene na regionalnih in lokalnih ravneh območja evra. Poleg 120 regionalnih in lokalnih vlad bodo takoj na udaru agencije tudi javne službe.

Izhod Grčije iz evrskega območja bi poglobil specifične občutljive težave vsake evrske države, so ocenili v Fitchu.

Iz največjega grškega sindikata so medtem danes sporočili, da bi lahko število brezposelnih v Grčiji, če vlada ne bo sprejela nujnih ukrepov za spodbujanje gospodarstva, preseglo 1,5 milijona. Brezposelnost v tej močno zadolženi državi raste že ves čas, odkar država, ki je v recesiji že peto leto, izvaja varčevalne ukrepe.

Stopnja brezposelnosti je v prvem četrtletju znašala rekordnih 22,6 odstotka, medtem ko je bila v predhodnem četrtletju pri 20,7 odstotka. V prvem četrtletju lani je bila 15,9-odstotna.