Španska vlada ob podpori evropskih partnerjev pri soočanju s krizo odločno ukrepa na vseh frontah, je zatrdil tiskovni predstavnik komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Amadeu Altafaj Tardio.

A dogodki v drugih državah, na primer v Grčiji, prav tako vplivajo na odzive finančnih trgov, je še dodal ter poudaril, da se je s temi odzivi najbolje soočiti s predvidljivostjo in izvajanjem sprejetih odločitev.

Tako se je Rehnov tiskovni predstavnik odzval na odločitev bonitetne agencije Moody's, da zniža oceno Španiji, in na rekordno ceno zadolževanja te države na trgih.

Na vprašanje, ali odzivi trgov pomenijo, da je načrtovana pomoč španskim bankam že na samem začetku neuspeh, pa je odvrnil, da nihče ne bi smel pripisovati bonitetnim hišam zmožnosti, da odločajo o uspehu ali neuspehu pomoči Španiji.

Moody's je znižal tudi bonitetno oceno Cipru, ki je, kot kaže, za Španijo naslednji v vrsti za finančno pomoč. V Bruslju sicer poudarjajo, da Ciper za pomoč še ni zaprosil in da tudi ni nakazal, da bo.

Ob tem je Rehnov tiskovni predstavnik v odzivu na ugibanja, da Ciper s prošnjo za pomoč čaka na opredelitev pogojev za pomoč Španiji, poudaril, da "nikakor ne bi smeli primerjati Cipra in Španije", saj se med njima ne da vleči nikakršnih vzporednic.