Stroške dela sestavljajo plače in drugi stroški. V območju evra so se plače v prvem letošnjem četrtletju na letni ravni zvišale za dva odstotka, prav tako pa tudi drugi stroški, potem ko je bila v zadnjem lanskem četrtletju rast 2,6- oz. 3,5-odstotna.

V sedemindvajseterici so se plače v prvem letošnjem trimesečju na letni ravni zvišale za 1,7 odstotka, drugi stroški pa za 2,1 odstotka, potem ko je bila v četrtletju pred tem rast 2,6- oz. 3,4-odstotna.

V Sloveniji so se stroški dela v prvem četrtletju na letni ravni znižali za 1,2 odstotka. Plače so se znižale za 0,2 odstotka, drugi stroški dela pa za 7,1 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju so se stroški znižali za 0,3 odstotka, od tega so se plače zvišale za 0,3 odstotka, drugi stroški dela pa so se znižali za 4,1 odstotka.

Stroški dela so se v območju evra v industriji zvišali za 2,5 odstotka, v gradbeništvu za 1,9 odstotka in v sektorju storitev za 1,8 odstotka. V uniji so se stroški dela v industriji zvišali za 2,7 odstotka, v gradbeništvu in sektorju storitev pa za 1,4 odstotka.

V Sloveniji so se stroški dela v industriji v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani znižali za 1,4 odstotka, v gradbeništvu za 4,2 odstotka in v sektorju storitev za 0,4 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so se stroški dela v prvem letošnjem četrtletju najbolj zvišali v Estoniji (+7,2 odstotka) in v Bolgariji (+6,8 odstotka).