S pomočjo svežega denarja bo španski bančni sektor znova sposoben zagotavljati posojila prebivalcem in gospodarstvu. "Brez kreditov ni investicij, brez investicij pa ni ustvarjanja delovnih mest," je na novinarski konferenci poudaril Rajoy.

Ob tem je španski premier dejal, da je evropska pomoč le del širšega načrta za sanacijo španskega gospodarstva. Sestavljajo jo krediti španskim bankam, ki jih bodo morale slednje vrniti. "To ne bo imelo nobenega učinka na javnofinančni primanjkljaj države," je zagotovil.

Izrazil je še prepričanje, da so reforme njegove vlade, ki je oblast prevzela decembra, državo rešile pred potrebo po še večjem rešilnem paketu. "Če ne bi naredili tega, kar smo v zadnjih petih mesecih, bi bil sobotni predlog rešilni paket za celotno Španijo." Tudi glede rešilnega paketa je Špance zaprosil za razumevanje. "Vlada točno ve, kam je namenjena," jim je zagotovil.

Rajoy je sicer posvaril, da evropsko posojilo "predstavlja korak v pravo smer, a še ne pomeni rešitve težav španskega gospodarstva". Država bo tako letos ostala v recesiji, brezposelnost pa se bo s sedanje, skoraj 25-odstotne stopnje, še zvišala, je bil realen.

Rajoy sam vršil pritiske

Zanikal pa je namige, da je bila Španija prisiljena zaprositi za pomoč. "Nihče me ni prisilil in ne vem, če je prav, da to razkrijem, a sem prav jaz pritiskal v smeri kreditne linije," je še dejal španski premier. Poudaril je še, da je bila njegova odločitev težka, a je prepričan, da bo državo rešila pred popolnim gospodarskim polomom, hkrati pa bo okrepila zamajano zaupanje v EU.

Španski finančni minister Luis de Guindos je v soboto sporočil, da je njegova vlada izrazila namen za sprejetje evropske finančne pomoči, namenjene za dokapitalizacijo bank, ki bodo to pomoč potrebovale. Finančni ministri območja evra pa so se na sobotni videokonferenci dogovorili, da bodo državi namenili do 100 milijard evrov pomoči.

Rajoy je danes poudaril, da 100 milijard evrov ni vsota, o kateri bi se že dogovorili. Gre le za zgornjo mejo, kakšen točno pa bo rešilni znesek, se bodo odločili po prejemu ocen neodvisne revizije o dejanskih kapitalskih potrebah španskih bank.

Branil se je še pred očitki ogorčene javnosti, saj so le nekaj ur pred javno objavo prošnje za pomoč predstavniki španske vlade zagotavljali, da odločitve še niso sprejeli in da je še več dni ne bodo. Rajoy je pri tem izpostavil potrebo po diskretnosti. "Včasih nas vprašate stvari, o katerih ne smemo govoriti, ker bi lahko s tem vplivali na potek pogajanj," se je zagovarjal.

Kritika španska opozicije

Španska opozicija je nezadovoljna z odločitvijo vlade Mariana Rajoyja, da zaprosi za pomoč pri reševanju bank. Vodja največje opozicijske stranke, socialistov, Alfredo Perez Rubalcaba je dejal, da je to slaba novica za Španijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Socialisti, ki so bili po dveh mandatih v vladi lani jeseni poraženi na parlamentarnih volitvah, zahtevajo, da premier Rajoy pride v parlament in pojasni, kakšni bodo pogoji za pridobitev sredstev. Poudarjajo pa tudi, da reševanje bank ne sme iti na račun državljanov.

Vodstvo španskih socialistov namerava sicer že danes razpravljati o najnovejših razmerah, na srečanju pa naj bi sodelovalo tudi več strokovnjakov.

Da mora premier priti v parlament, zahteva tudi Združena levica, ki trdi, da so za težave odgovorni tako socialisti kot Ljudska stranka, ki je od njih oblast prevzela lani jeseni.

Medtem pa v največjih španskih sindikatih menijo, da je premier odločitev, da zaprosi za pomoč iz tujine, sprejel pod pritiskom Evrope.

Območje evra sicer v zameno za pomoč od Španije ne bo zahtevalo nobenih dodatnih gospodarskih reform oziroma varčevalnih ukrepov, saj je država že sprejela več varčevalnih paketov, za seboj pa ima že tudi pokojninsko reformo in reformo trga dela.