Postopek glede dokapitalizacije bank je jasen: najprej se poskuša kapital zagotoviti na trgu, nato z državno pomočjo in zadnja možnost so evropska sredstva iz začasnega kriznega sklada (EFSF), je spomnil Rehnov tiskovni predstavnik Amadeu Altafaj Tardio.

Predvsem pa je treba po njegovih besedah najprej opredeliti višino potrebne dokapitalizacije. "Prošnje španske vlade za pomoč še nismo prejeli, kar je logično, saj še ni jasno, kakšna je potreba po dokapitalizaciji," je dejal.

Številke v Bruslju pričakujejo še ta mesec, De Guindos pa je danes v Bruslju dejal, da bodo odločitve o dokapitalizaciji sprejeli v približno 15 dneh. Ocenjuje se, da naj bi Madrid za pomoč bankam potreboval okoli 80 milijard evrov.

Španska bančna kriza je sprožila tudi pozive k zagotovitvi možnosti za neposredno dokapitalizacijo bank iz stalnega kriznega mehanizma, ki naj bi začel delovati julija. Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier se je danes zavzel za resno preučitev te možnosti.

Finančno pomoč bo zelo verjetno potreboval tudi Ciper, ki je močno izpostavljen zaradi tesne povezanosti s Grčijo, vendar položaj te majhne otoške države EU ne skrbi tako kot Španija. Območje evra naj bi se na morebitno pomoč Cipru pripravljalo že nekaj časa.

Tudi Ciper še ni zaprosil za pomoč, je danes poudaril Altafaj Tardio in dodal, da ne bo ugibal o tem, kako blizu ali daleč je neka država od finančne pomoči. Ocenil je tudi, da ciprske oblasti za premostitev finančnih težav ukrepajo odločno.