Nova ureditev, za katero se zavzemata francoska vlada in Evropska komisija, predvideva, da bi nemško kot najmočnejše evropsko gospodarstvo stalo za nacionalnimi dolgovi drugih evropskih držav, nacionalne vlade pa bi svojo suverenost pri sprejemanju proračuna in davčne politike v zameno prenesle na osrednjo evropsko finančno avtoriteto. Skupina štirih – predsedniki Evropskega sveta, Komisije in Evropske centralne banke ter vodja sveta finančnih ministrov evroobmočja – naj bi idejo o novi gospodarski ureditvi predstavila na vrhu EU konec junija.

"Ne morete zahtevati evropskih obveznic, ne da bi se obenem pripravili na naslednji korak evropske integracije," je preteki konec tedna dejala nemška kanclerka Angela Merkel. "Na takšen način nam ne bo uspelo oblikovati uspešne valute, denarja pa nam drugje tudi ne bodo več posojali," je dodala.

Novi francoski finančni minister Pierre Moscovici je dejal, da bi morali evropska sredstva za pomoč namenjati za finančne injekcije bankam v težavah, takšna direktna nakazila pa po trenutno obstoječem sistemu niso mogoča. Po njegovih besedah si francoska vlada želi, da bi Svet oblikoval bančno unijo evroobmočja, ki bi nase prevzela reševanje propadajočih evropskih bank, obenem pa bi varčevalcem 17 evropskih držav, ki uporabljajo evro, zagotovila, da ne bi izgubili svojih prihrankov. Komisija in francoska vlada sedaj pritiskata na Nemčijo, da bi se pridružila novemu predlogu.

"Treba je razmisliti tudi o alternativni rešitvi za direktno finančno pomoč bankam, da bi se izognili posredništvu med vladami in bankami," je dejal evropski komisar za denarne zadeve Olli Rehn. Po obstoječem sistemu gre evropska finančna pomoč vladam, ki tudi zaprosijo za pomoč, nato pa dobljena sredstva namenijo bankam.