V finski raziskavi, ki je zajela 1819 ljudi, se je za obstanek Grčije v območju evra izreklo le 21 odstotkov vprašanih, 23 odstotkov pa jih je bilo neodločenih.

Globoko nezaupanje v Grčijo

"Finci očitno dvomijo v spopad z dolžniško krizo. Rezultati ankete kažejo na globoko nezaupanje v sposobnost Grčije, da spravi v red svoje gospodarstvo," je za AFP dejala direktorica mreže za evropske študije pri Univerzi v Helsinkih Juhana Aunesluoma.

Po njenih besedah bo obstoj Grčije v območju s skupno evropsko valuto drag. "Finci se zavedajo, da bo imelo grško ravnanje vpliv tudi na finske finance. Kakorkoli že, zdi se, da imajo Finci radi evro, vendar pa imajo težave z nekaterimi članicami območja evra," je dodala.

Za ohranitev članstva Grčije v evrskem območju 44 odstotkov Slovencev

Ločena finska raziskava je namreč prejšnji teden pokazala, da 58 odstotkov vprašanih podpira članstvo Finske v območju evra. Proti temu se je izreklo 32 odstotkov anketiranih, neodločenih pa jih je bilo 10 odstotkov.

Finci so bili do grškega članstva v evropski monetarni uniji skeptični že pred desetimi leti, je spomnila Aunesluoma.

Časnik Delo je medtem danes objavil anketo, ki je zajela 502 anketiranca. Kot je razvidno iz te raziskave, je za ohranitev članstva Grčije v evrskem območju 44 odstotkov Slovencev, neodločenih pa jih je osem odstotkov.