Na vprašanje, ali bo nova francoska vlada Francoisa Hollanda, ki je v predvolilni kampanji obljubil zagon rasti in se distanciral od varčevanja, primanjkljaj uspela zmanjšati brez dodatnih varčevalnih ukrepov, je Moscovici odgovoril pritrdilno.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je v odziv na zagotovila Pariza, da proračunsko disciplino jemlje resno, izrazil zaupanje v zavezanost Francije, da doseže ta "uresničljiv" cilj.

Francija mora v skladu z dogovori svoj primanjkljaj znižati pod tri odstotke v prihodnjem letu, sicer ji grozi kazen. Komisija je v majski gospodarski napovedi Franciji za letos napovedala 4,5-odstotni, za prihodnje leto pa 4,2-odstotni primanjkljaj.

Moscovici in Rehn sta se sicer danes na skupni novinarski konferenci v Bruslju zavzela za vzpostavitev bančne unije in za možnost neposredne dokapitalizacije bank iz stalnega mehanizma za zagotavljanje stabilnosti.

Evropska komisija vidi bančno unijo kot priložnost za prerez popkovine med državami in bankami ter s tem rešitev izvornega problema krize. Sedaj neposredna dokapitalizacija bank iz stalnega mehanizma ni mogoča, a v okviru vzpostavljanja bančne unije je po Rehnovih besedah treba premisliti tudi o tem.

Moscovici pa je dejal, da stališče Francije o tem "ni skrivnost" in da so v Parizu naklonjeni bančni uniji in neposredni dokapitalizaciji bank iz stalnega mehanizma. Preboj glede tega vprašanja francoski minister pričakuje na vrhu EU konec meseca.

Francoski minister in komisar sta tudi vnovič poudarila, da Grčija sodi v območje evra in da bodo storili vse, da v njem ostane, a obenem ponovila dobro znano opozorilo, da mora država v zameno za to spoštovati svoje zaveze.

Poleg tega je francoski minister izpostavil, da grškim volivcem ni kaj svetovati in da bodo na volitvah 17. junija sami izbrali svoje voditelje. "Grki bodo sami krojili svojo usodo," je poudaril.

Moscovici se je danes v Bruslju sestal s tremi komisarji: Rehnom, komisarjem za notranji trg Michelom Barnierjem in komisarjem za konkurenco Joaquinom Almunio. Srečal pa se bo tudi s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem.