Družba Salomon je glavno urednico revije Obrazi Almo Maruško Sedlar odpustila aprila, ker naj bi izvajala mobing nad vodilnimi v družbi. V Sindikatu novinarjev Slovenije se s tem niso strinjali, zato so o tem obvestili mednarodne novinarske organizacije, pri čemer se je odzvala EFJ.

Slednja v svoji izjavi izraža prepričanje, da je delodajalec z odpustom Sedlarjeve kršil zakon, ki predpisuje, da se sindikalnega zaupnika ne sme odpustiti brez soglasja sindikalnih organizacij in dokler mu nezakonito ravnanje, "v tem primeru ustrahovanje ali mobing", ni dokazano.

Navaja tudi, da je sodišče pred nekaj dnevi iz postopkovnih razlogov razsodilo, da v primeru Sedlarjeve načelo sindikalne imunitete ne velja, torej se nanj ni mogoče sklicevati.

"To pomeni, da se bo odslej lahko vsakemu sindikalnemu zaupniku v Sloveniji grozilo z odpovedjo in prekinitvijo delovnega razmerja, če si bo delodajalec izmislil zgodbo o kaznivem dejanju oziroma mu bo podtaknil znake kaznivega dejanja, kar pa je seveda resna grožnja za pravno varnost sindikalnih zaupnikov nasploh," opozarjajo v EFJ. Tudi sicer so prepričani, da je imel odpust glavne urednice Obrazov namen preprečiti njeno delovanje.