Kitajski trg za evropska podjetja postaja vse pomembnejši, a naraščajoči stroški in regulatorne ovire številne odvračajo od vlaganj v to državo, ugotavlja raziskava, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. 22 odstotkov v raziskavo vključenih podjetij tako razmišlja, da bi svoje investicije preusmerilo na druge trge.

"Evropska podjetja še naprej vlagajo in ustvarjajo delovna mesta na Kitajskem, a odsotnost reform regulatornega okolja je zaskrbljujoča in nesorazmerno vpliva na tuja podjetja, pa tudi na domači zasebni sektor," je rezultate raziskave komentiral predsednik Evropske gospodarske zbornice Davide Cuciono. "Raziskava nakazuje, da bi se doslej zanesljiv tok tujih neposrednih investicij lahko zaustavil in bi podjetja načrtovana vlaganja lahko preusmerila na druge trge."

Povprečna plača v zasebnih podjetjih na Kitajskem se je lani zvišala za 12,3 odstotka na 24.556 juanov (okoli 3087 evrov), razkrivajo podatki kitajskega statističnega urada. V primerjavi z razvitimi trgi je ta plača še vedno zelo nizka, a se plačilo kitajskih delavcev zvišuje precej hitreje kot v drugih bližnjih državah v razvoju.

Kitajska tako izgublja konkurenčnost v primerjavi z drugimi hitro rastočimi gospodarstvi, kot je Vietnam, in številni ekonomisti že napovedujejo selitev podjetij drugam. Tako je na primer aprila Nokia, ki ima na Kitajskem več tovarn, začela gradnjo svojega prvega proizvodnega obrata v Vietnamu. Gradnjo naj bi zaključili v prihodnjem letu.

Na Kitajskem tuja podjetja tožijo tudi zaradi neenakopravne obravnave v primerjavi z domačimi podjetji, čeprav so na papirju z njimi izenačena. Tako je več kot 50 odstotkov v raziskavo vključenih družb menilo, da so kitajske oblasti pri njih strožje glede spoštovanja okoljskih predpisov kot pri lokalnih podjetjih. Neenake so tudi možnosti podjetjih pri konkuriranju na javnih razpisih.

Sicer 78 odstotkov od 557 vprašanih evropskih podjetij še vedno načrtuje širjenje obsega poslovanja na Kitajskem, le 36 odstotkov pa pričakuje, da bo to poslovanje bolj dobičkonosno. Kot glavni vir skrbi jih je več kot 60 odstotkov naštelo upočasnjevanje kitajskega gospodarstva, vse višje stroške dela ter zaspano svetovno gospodarstvo, še poroča AFP.