Kot je Van Rompuy poudaril v nadaljevanju govora, Slovenija s svojo zavezanostjo kaže čut za odgovornost, odločnost pa igra pomembno vlogo pri reševanju težav. Izpostavil je ratifikacijo fiskalne pogodbe, ki smo jo, kot je dejal, ratificirali drugi v EU-ju.

Poudaril je tudi, da je medsebojna odvisnost med državami Evropske unije zelo visoka, finančni položaj ene države pa tako vpliva na banke in davkoplačevalce druge države.

Van Rompuy je tako prepričan, da je "EU bolj kot kdajkoli globoko zakoreninjena v vseh 27 demokracijah. Morda ne formalno, ampak zagotovo politično," je prepričan.

"Nujno je zaupati v prihodnost območja evra"

Van Rompuy je spomnil, da so se evropski voditelji v minulih dveh letih in pol osredotočili na reševanje javnofinančne krize. "Obnovitev zaupanja v prihodnost območja evra je nujen pogoj za to, da se vrnemo k rasti in zaposlovanju," je opozoril Belgijec in dodal: "To je naš končni cilj. Cilji glede primanjkljaja in dolga so vmesni cilji, ne cilj sam zase".

Janša in Van Rompuy vztrajata pri povezanosti rasti in varčevanja

Pri tem je spomnil na podpis pogodbe o fiskalnem paktu in pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). EU tako deluje na dveh frontah - krepi odgovornost držav in solidarnost. Pohvalil je Slovenijo, ker je kot ena redkih članic že ratificirala obe pogodbi, in izrazil upanje, da bo v svojo zakonodajo uspešno vnesla tudi fiskalno pravilo.

Predsednik Evropskega sveta je zagotovil, da EU razmišlja tudi o ukrepih za spodbujanje rasti in ustvarjanje delovnih mest, a reforme ne bodo delovale čez noč. "Reforme bodo s časom prinesle spremembe in nova delovna mesta," je dejal. Priznal je, da so lahko včasih tudi boleče, zato je pomembno, da jih spremlja pravičnost.

Ob tem se je dotaknil tudi Grčije in tamkajšnje voditelje pozval, naj prevlada razum. "Želimo, da Grčija ostane v območju evra in spoštuje svoje obveznosti," je dejal.

Med nagovorom prisotnih le 51 poslancev

Sicer je bilo med Van Rompuyevim nagovorom v parlamentu prisotnih le 51 od 90 poslancev. Kot je poročalo Delo, je bilo v dvorani 17 poslancev SDS (od 26), 14 poslancev Pozitivne Slovenije (od 28), šest poslancev SD (od 10), štirje poslanci SLS (od 6), trije poslanci Državljanske Liste (od 7), štirje poslanci Desusa (od 5) in vsi štirje poslanci NSi.

Predsednik Evropskega sveta se je sicer že srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo, sprejela sta ga tudi predsednik republike Danilo Türk in predsednik državnega zbora Gregor Virant, sestal pa se bo še z bivšim premierjem Borutom Pahorjem.

Z vodjo opozicije Zoranom Jankovićem se Van Rompuy ni srečal. Iz stranke Pozitivna Slovenija so sporočili, da Janković z obiskom Van Rompuya ni bil seznanjen.

Van Rompuy Slovenijo obiskuje v času negotovosti glede prihodnosti Grčije v območju evra ter prizadevanj za izhod iz finančne in gospodarske krize z dvotirnim pristopom - urejanjem javnih financ ter spodbujanjem rasti in zaposlovanja.

Med govorom pridno tvital

Sicer pa je predsednik Evropskega sveta (ali pa, bolj verjetno, kateri od njegovih pomočnikov) kar med govorom pridno objavljal pravkar izrečene besede na svojem Twitter računu.