Evropska komisija je aprila predlagala skoraj sedemodstotno zvišanje proračuna, ki je zadnji letni proračun v finančnem okviru 2007-2013. Predlaga, naj odobrena plačila znašajo 137,9 milijarde evrov, kar je devet milijard ali 6,8 odstotka več kot letos.

Skoraj sedemodstotno zvišanje proračuna v komisiji pojasnjujejo z dvema razlogoma. Prvi je dejstvo, da gre za zadnji letni proračun v večletnem finančnem okviru, ko plačila vselej strmo narastejo, saj se končujejo številni večletni projekti.

Drugi razlog pa je to, da je bil v preteklih letih sprejet proračun z manj sredstvi, kot jih je EU potrebovala, kar je imelo učinek snežne kepe neplačanih računov. "Ko dobiš račun za elektriko ali vodo, ga moraš plačati, tudi če varčuješ," je ponazoril komisar za proračun Janusz Lewandowski.

O tem, kolikšna je možnost, da ključni računi ne bi bili plačani, je minister menil, da bi se to dejansko lahko zgodilo, če bi bil sprejet proračun v enaki višini, kot je bil lanski. "Zato je komisija tudi predlagala tako visoko povišanje, morda ima ta številka nekoliko rezerve, a prav veliko pa ne," je ocenil.

Minister Šušteršič je pojasnil, da bi premajhen proračun za Slovenijo lahko bil resen problem, saj prav zdaj pospešuje črpanje evropskih sredstev. "To so res vitalna investicijska sredstva, ministrstva v svojih proračunih nimajo veliko drugega denarja razen tega, ki je vezan na evropska sredstva," je opozoril.

Zato Slovenija zagovarja rešitev, da bi se čim natančneje ocenile potrebe in nato z določeno prožnostjo predvidela zgornja meja odhodkov. Načeloma podpira predlog komisije oziroma vsebinsko podpira to, da mora biti zagotovljenega dovolj denarja za plačilo projektov iz kohezijskih in strukturnih skladov, je pojasnil minister.

Neto plačnice pa seveda skrbi, da bi bila to "bianko menica" za povečevanje izdatkov, je pojasnil minister, ki je sicer prepričan, da se bo kompromis dalo najti. Poglobljena in po pričakovanjih živahna razprava sledi jeseni.

Tako veliko povišanje, kot ga je predlagala komisija, je še posebej problematično v času krize, ko mora večina članic unije močno klestiti domače proračune. Velika Britanija, Francija in Nemčija naj bi predlog komisije zavračale kot nesprejemljiv.