V zadnjem lanskem četrtletju so tako članice območja skupne valute kot celotne unije na četrtletni ravni zabeležile 0,3-odstotni padec BDP, analitiki pa so glede na različne gospodarske raziskave in kazalce pričakovali, da bo območje skupne valute na začetku leta zdrsnilo v tehnično recesijo. Ocenjevali so, da se bo gospodarstvo evrskega območja v prvih treh mesecih leta skrčilo za 0,2 odstotka.

Slika slabša kot v ZDA

Na letni ravni je gospodarstvo območja evra v prvem trimesečju stagniralo, BDP celotne EU pa se je povečal le za 0,1 odstotka. V zadnjih treh mesecih 2011 je bila letna rast 0,7- oziroma 0,8-odstotna.

Slika je v vsakem primeru slabša kot v ZDA, gospodarsko najmočnejši državi na svetu. Ameriško gospodarstvo je tako v prvem četrtletju letos v primerjavi z zadnjim trimesečjem lanskega leta zabeležilo 0,5-odstotno rast, na letni ravni pa se je BDP okrepil za 2,1 odstotka.

Med velikimi evropskimi gospodarstvi je Nemčija glede na predhodno četrtletje zabeležila 0,5-odstotno rast BDP, na letni ravni pa je rast znašala 1,2 odstotka. Francosko gospodarstvo je na četrtletni ravni stagniralo, glede na prve tri mesece 2011 pa je zraslo za 0,3 odstotka.

V recesiji sta medtem italijansko in špansko gospodarstvo, ki ob poglobitvi težav območja evra veljata za resno nevarnost stabilnosti skupne valute.

Italijanski BDP se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2011 skrčil za 0,8 odstotka, kar je tretje zaporedno trimesečje upadanja BDP. Na letni ravni se je italijansko gospodarstvo skrčilo za 1,3 odstotka.

Španski BDP pa je na četrtletni ravni upadel za 0,3 odstotka, kar je enaka negativna dinamika kot ob koncu 2011. Na letni ravni je španska gospodarska dejavnost nazadovala za 0,4 odstotka.

Grčija še naprej tone

V recesiji se med članicami območja evra po razpoložljivih podatkih Eurostata nahajajo še Grčija, Portugalska, Ciper in Nizozemska.

Na Nizozemskem se je BDP na četrtletni ravni skrčil za 0,2 odstotka, potem ko je v prejšnjih dveh trimesečjih upadel za 0,7 oziroma 0,4 odstotka. Na letni ravni je nizozemsko gospodarstvo beležilo 1,3-odstotno nazadovanje.

Grčija še naprej tone in je vstopila že v peto leto recesije. Grški BDP se je v prvih treh mesecih leta glede na enako obdobje lani skrčil za 6,2 odstotka, kar pa je vseeno nekoliko manj kot v zadnjem trimesečju 2011, ko je bil letni upad 7,5-odstoten.

Portugalska, ki prav tako kot Grčija prejema mednarodno finančno pomoč, je v prvih treh mesecih leta še vedno beležila upad BDP, a je bil ta občutno manjši kot ob koncu 2011.

Na četrtletni ravni se je gospodarstvo te članice območja evra v prvih treh mesecih skrčilo za 0,1 odstotka, potem ko je bil upad BDP v zadnjem lanskem četrtletju 1,3-odstoten. Na letni ravni je portugalski BDP upadel za 2,2 odstotka, medtem ko je v zadnjem lanskem četrtletju nazadoval za 2,9 odstotka.

Nekatere države so se recesiji izognile

Ciper, ki močno čuti posledice grške dolžniške drame, je na četrtletni ravni beležil 0,3-odstotni upad BDP, kar je enaka dinamika kot ob koncu 2011. Na letni ravni je bil upad BDP 1,4-odstoten.

Bolje pa kaže Finski. Finsko gospodarstvo se je tako na primer v prvem trimesečju na četrtletni ravni okrepilo kar za 1,3 odstotka, kar je celo odstotno točko več kot v zadnjem lanskem četrtletju. Na letni ravni je bila rast 2,9-odstotna.

Še višjo letno rast beležijo na Slovaškem, kjer je dosegla 3,2 odstotka. Na četrtletni ravni pa se je slovaško gospodarstvo v prvem trimesečju okrepilo za 0,8 odstotka, kar je nespremenjena dinamika glede na četrto trimesečje 2011.

Po dveh četrtletjih stagnacije je 0,2-odstotno rast v začetku leta zabeležila tudi Avstrija. Na letni ravni se je avstrijski BDP okrepil za 0,7 odstotka, kar pa je vseeno bistveno manj kot v sredini lanskega leta.

Recesiji se je izognila tudi Belgija, ki je po 0,1-odstotnem krčenju v prvem trimesečju na četrtletni ravni zabeležila 0,3-odstotno rast. Na letni ravni je ta dosegla 0,5 odstotka oziroma precej manj kot v zadnjih četrtletjih.

Tudi Estonija je ubežala tehnični recesiji, saj je po 0,2-odstotnem upadu gospodarske dejavnosti ob koncu lanskega leta, v prvem trimesečju zabeležila 0,5-odstotno rast. Na letni ravni se je BDP okrepil za štiri odstotke, kar pa je polovična dinamika glede na osemodstotne stopnje rasti v sredini 2011.

Podatki za Slovenijo znani konec meseca

Podatki za Slovenijo bodo znani ob koncu meseca, glede na trenutne gospodarske in finančne razmere pa je pričakovati precejšen upad BDP in nadaljevanje recesije.

Zunaj območja evra sta po razpoložljivih podatkih v recesiji Velika Britanija in Češka. Prva je na četrtletni rani zabeležila 0,2-odstoten upad BDP, na letni ravni pa je britansko gospodarstvo stagniralo.

Češka medtem že tri četrtletja beleži upad gospodarske dejavnosti, ta pa se je v začetku leta okrepil, saj se je BDP skrčil za odstotek. Upad je bil enak na letni ravni.

V nezavidljivem položaju je tudi Madžarska, ki tehnično ni v recesiji, a njeno gospodarstvo že lep čas stoji. V prvem trimesečju se je na četrtletni ravni celo skrčilo za 1,3 odstotka, na letni ravni pa je bil upad BDP 1,5-odstoten.