Po današnjem srečanju, ki sta se ga udeležila še voditelja Nove demokracije in Demokratične leve stranke, je predsednik socialistične stranke Pasok Evangelos Venizelos sporočil, da se bodo pogovori nadaljevali v torek zgodaj popoldan. Po njegovih besedah pa bodo takrat skušali doseči dogovor o oblikovanju vlade, ki bi jo sestavljale ugledne in nepolitične osebnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsak mora prevzeti svojo odgovornost. Naša prizadevanja se bodo jutri nadaljevala," pa je sestanek s predsednikom države povzel vodja Nove demokracije Antonis Samaras. Dodal je, da je njihov cilj oblikovanje vlade.

Da se bo torkovih pogovorov udeležil, je nakazal tudi vodja Demokratične leve stranke Fotis Kuvelis. Ta je sicer predtem izjavil, da dogovora o vladi ne bo brez levičarske Sirize, ki pa sodelovanje v koaliciji odklanja. Stranka namreč zavrača dogovor Grčije z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o mednarodnem posojilu.

Po navedbah grške televizije NET TV naj bi se še pred začetkom torkovega sestanka Papuljas srečal z vodjem stranke Neodvisni Grki, vendar to srečanje zaenkrat ni potrjeno, poroča AFP.

Po besedah Venizelosa naj bi se Papuljas v torek sešel s šestimi ali sedmimi strankami. Ni pa Venizelos med njimi omenil skrajne desničarske stranke Zlata zora, ki se je zahvaljujoč dvigu priljubljenosti uspela na predčasnih parlamentarnih volitvah 6. maja prvič v skoraj 40 letih uvrstiti v parlament, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Grčija je tako osem dni po volitvah, ki so potekale ob velikem nezadovoljstvu državljanov s strogimi varčevalnimi ukrepi v zameno za dogovor za mednarodno posojilo, še vedno brez vlade. V kolikor dogovora do četrtka ne bo, Grčijo najverjetneje junija čakajo še ene predčasne volitve.

A prav ta grška politična negotovost očitno skrbi mednarodne trge in postavlja pod vprašaj nadaljnje grško sodelovanje v območju evra.