Grška levica: Nobene koalicije z nami ne bo

Grška zmerna levica, Demokratska Levičarska stranka, je dejala, da se ne bo pridružila t.i. urgentni koaliciji za izhod iz krize, če se ji ne bo pridružila tudi radikalna levica Syriza.

Grški predsednik je namreč pozval štiri glavne stranke, vključno z desnosredinsko Novo Demokracijo in socialnističnim Pasokom, da poskušajo ustanoviti krizno vlado, da bi se izognili novim volitvam.

A Syriza je dejala, poroča BBC, da se ne bo nikakor pridružila koaliciji, ki podpira varčevalno politiko.

EU nima želje po izstopu Grčije

Grčiji se danes od evrske skupine namreč obeta ostro opozorilo, da mora nova vlada, kakršna koli že bo, spoštovati zaveze, sprejete v okviru programa mednarodne pomoči državi, sicer ne bo dobila denarja, potrebnega za preprečitev bankrota.

Der Spiegel o tem, da je čas, da Grčija izstopi: ''Adieu, akropola!''

V EU sicer še vedno zavračajo možnost izstopa Grčije iz območja evra. "Ne vidim nobene želje po izstopu ne na strani Grčije ne na strani drugih 16 članic območja evra," je zatrdil eden od uradnikov EU.

Člani ECB: Izstop Grčije ni ravno zaželen, usoden pa ne bi bil

Trgovanje na osrednjih evropskih borzah se je danes začelo s precejšnjim padcem. Tečaje delnic znižuje politična negotovost v Grčiji, ki se ji - kot vse kaže - obetajo nove predčasne volitve. O tem so spregovorili tudi člani upravnih odborov ECB.

''Predpostavljam, da bi sporazumni razhod, če bi to kdaj bilo potrebno, bil mogoč,'' je dejal Luc Coene, guverner centralne belgijske banke, in dodal, da bi mu bilo žal, če bi do tega prišlo.

Patrick Honohan, guverner centralne irske banke je dejal, da bi bil izhod Grčije iz območja evra ''sicer destabilizirajoč'' element, ne bi pa pomenil katastrofe za evroobmočje. Dodal je, da tak scenarij ni ravno zaželen, ne bi pa bili usoden.

Novi vodja evrske skupine

Poleg tega bo evrska skupina danes razpravljala o vrsti imenovanj na položaje v finančnih institucijah, na primer o članu izvršilnega odbora Evropske centralne banke, predsedniku Evropske banke za obnovo in razvoj ter direktorju stalnega evropskega mehanizma za stabilnost.

A najpomembnejše vprašanje, na katerega bo treba najti odgovor v prihodnjih tednih, je, kdo bo nasledil doslej edinega šefa evrske skupine Jeana-Clauda Junckerja. Od tega bo odvisno, kako se bodo razdelili preostali trije položaji.

Kot najverjetnejši kandidat za novega šefa evrske skupine se omenja nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki je v nedeljo tudi prvič javno potrdil, da se zanima za položaj. Dokončne odločitve o novem šefu evroskupine sicer danes ni pričakovati.

Tako ni pričakovati niti odločitve o položaju v izvršilnem odboru ECB, za katerega kandidira tudi bivši slovenski minister Mitja Gaspari, ki pa ima med tremi kandidati najmanj možnosti. Favorit je Luksemburžan Yves Mersch, kandidira pa tudi Španec Antonio Sainz de Vicuna.

Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski minister za finance Janez Šušteršič.

Dobro ne kaže niti Španiji:

Španija je pred medgeneracijsko vojno

Španci zahtevajo spremembe: Več deset tisoč jih je sinoči protestiralo