Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Ashtonova je od odprtju predstavništva, do katerega prihaja po nedavni odločitvi EU o začasni ukinitvi večine sankcij proti Mjanmaru, dejala, da bo predstavništvo pomagalo EU pri "angažiranju in podpiranju mjanmarskega političnega procesa," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dolgoletna politična zapornica režima Aung San Suu Kyi je medtem ob odprtju predstavništva dejala, da bo to pomagalo pri krepitvi in izboljševanju odnosov med EU in Mjanmarom. EU, ki je največji donator humanitarne pomoči tej azijski državi, je sicer napovedala, da bo Mjanmaru v letih 2012 in 2013 zagotovila 150 milijonov evrov pomoči, pretežno za razvoj podeželja.

EU je v spodbudo reformam v državi pred dnevi za eno leto zamrznila sankcije proti vladi, a z izjemo embarga na orožje. Do odločitve unije je prišlo, potem ko je položaj predsednika v državi marca prevzel reformam naklonjeni general Thein Sein.

Slednji je osvobodil več sto političnih zapornikov, podpisal sporazume o prekinitvi ognja z več uporniškimi skupinami različnih etnij in Nobelovi nagrajenki za mir Aung San Suu Kyi omogočil vrnitev v politiko.

Suu Kyijina stranka Narodne lige za demokracijo (NLD) je sicer na nadomestnih volitvah 1. aprila in osvojila 43 od 45 poslanskih mandatov.

Ashtonova bo obisk v Mjanmaru nadaljevala tudi v nedeljo, ko se bo sestala s predsednikom Thein Seinom v glavnem mestu Naypyitawu, v ponedeljek pa bo obiskala sedež NLD.
kku/mc