Predlog so podprli Romana Jordan, Zofija Mazej Kukovič in Milan Zver (vsi EPP/SDS), Lojze Peterle (EPP/NSi) ter Ivo Vajgl (Zares/Alde).

Kot utemeljujejo, izkazuje življenjsko delo Lovra Šturma "izjemno zavezanost spodbujanju boljšega medsebojnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic in omogočanju sodelovanja v Evropski uniji".

Nagrada državljan Evrope se podeljuje za dejavnosti državljanov iz držav EU, ki so med drugim dejavni na področju dolgoročnega, čezmejnega ali nadnacionalnega medkulturnega sodelovanja in s tem pomembno prispevajo h krepitvi evropskega duha, pojasnjujejo v EPP.

Poudarek je predvsem pri projektih, ki so izraz vrednot Listine EU o temeljnih pravicah. Šturm se je pri izrazu teh vrednot izkazal kot urednik in vodilni avtor Komentarja ustave Republike Slovenije, utemeljujejo predlagatelji.

Dodali so še, da "Šturm osebno deluje odgovorno in z veliko samodisciplino ter s svojim vztrajnim prizadevanjem za pravno varstvo okolja, pravno državo, ustavno demokracijo in svobodno družbo dolgoročno prispeva h krepitvi evropskega duha".

Evropski parlament nagrado "državljan Evrope" letno podeljuje od leta 2008 in sicer posameznikom ali skupinam, ki so se izkazali pri krepitvi evropske integracije. Podeljujejo jo na podlagi nominacij evropskih poslancev. Za leto 2010 je nagrado prejelo 29 posameznikov oz. organizacij in skupin.