Van Rompuy je poudaril, da trenutno ni nobenega prostora za stimulativne ukrepe. Pozive k takšnemu ravnanju je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP označil za shizofrene. Ob tem pa je omenil možnost, da voditelje držav še pred načrtovanim vrhom konec junija skliče na neformalno večerjo.

Medtem ko območje z evrom po dveh letih varčevalnih ukrepov drsi nazaj v recesijo, je Van Rompuy v nagovoru na Evropskem gospodarskem vrhu spomnil, da bodo sprejete gospodarske reforme za spopad z dolžniško krizo potrebovale nekaj časa, preden dajo rezultate v obliki pozitivnega vpliva na rast in delovna mesta.

"Fiskalna konsolidacija ne pomeni le monetarnega varčevanja. Pomeni tudi vlaganje v prihodnost," je poudaril Van Rompuy. Kot eno od možnih poti za spodbujanje rasti pa je omenil povečanje kapitala Evropske investicijske banke, ki usmerja posojila k podjetjem in v projekte.

Podobnega mnenja je bil italijanski premier Monti, ki je poudaril, da bi monetarna stimulacija dala le iluzorne rezultate. "EU mora rast zagotoviti s strukturnimi reformami," je poudaril, pri čemer je izpostavil evropsko delovnopravno zakonodajo ter ovire pri čezmejnem poslovanju.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je bil Monti tudi odločen, da tako imenovani fiskalni pakt ne sme dočakati enakega "klavrnega konca", kot ga je pakt stabilnosti iz leta 2003. Tistega leta sta namreč Pariz in Berlin uspešno lobirala pri drugih evropskih državah, da so jima te pogledale čez prste pri kršenju pravil o javnofinančnem primanjkljaju. Kasneje se je EU zedinila o reformah, ki so omilile izvajanje pakta stabilnosti.

Zbrane na Evropskem gospodarskem vrhu je nagovoril še belgijski premier Elio di Rupo. Ta je ponovil poziv predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija k evropskemu paktu za rast. "Vsi se zavedamo, kako vitalnega pomena je proračunska disciplina. A ključno vprašanje sedaj je, kako znova najti pot k rasti," je menil. "Nesprejemljivo se mi zdi, da mladi ne verjamejo več v boljšo prihodnost," je še poudaril.