V preteklem letu se je zgodilo 174 terorističnih napadov, kar je precej manj od 249-ih ki so se zgodili leta 2010. Res pa je, da so prijeli tudi manj teroristov. Leta 2010 so jih ujeli 611, lani pa 484, še poroča Europol. So pa v raziskavi še posebej opozorili na ''volkove samotarje'', kot sta lani in letos bila norveški množični morilec Anders Behring Breivik in francoski morilec na skuterju Mohamed Merah.

''V prihodnosti bodo volkovi samotarji predstavljali veliko grožnjo, ne glede na to, ali bodo njihova dejanja politično ali versko motivirana. Tudi organizirane skupine iz podzemlja so sposobne in imajo namero izvajati napade,'' je dejal predstavnik Europola med predstavitvijo rezultatov raziskave in dodal, da bo za doseganje varnosti ljudi potrebna koordinirana akcija vseh, ki so povezani z bojem proti terorizmu.

''Policija mora biti še posebno pazljiva na vse sumljive aktivnosti, informacije morajo potovati med agencijami, in resno je treba vzeti ter preveriti vse informacije, ki jih policiji posredujejo državljani.'' Wainwright je dodal še, da se boji, da bi letošnje olimpijske igre lahko bile tarča napadov.

Podobno kot v lanski raziskavi je Europol tudi letos še posebej opozoril na splet in dejstvo, da teroristične in ekstremistične organizacije veliko večino komunikacije danes opravijo ravno prek interneta. Uporabljajo ga tako za propagando, kot za iskanje novih članov in zbiranje denarja, največkrat to počnejo prek družbenih mrež. Internet jim daje možnost za spletni terorizem, omogoča jim tudi napade na glavne operativne sisteme držav Evropske unije, še dodaja Europol.