"EP podprl sporazum z ZDA o prenosu podatkov letalskih potnikov. Glasovala proti, mnogi žal popustili ameriškim priitskom," je Fajonova zapisala v najnovejšem tvitu.

Sporni sporazum opredeljuje pogoje za prenos in ureja vprašanja, kot so čas hranjenja podatkov, namen uporabe in ukrepe za njihovo varovanje. Sporazum naj bi nadomestil začasni dogovor, ki je v uporabi od leta 2007, nekateri poslanci pa so zaskrbljeni glede standardov za zaščito podatkov, ki jih prinaša.

Informacije za evidenco podatkov o potnikih zbirajo letalski prevozniki ob rezervaciji vozovnic in med drugim vsebujejo imena, naslove, podatke o kreditnih karticah in številke sedežev vseh potnikov, ki letijo v ali iz ZDA. Ameriška zakonodaja od letalskih družb zahteva, da zbrane podatke posredujejo ministrstvu za domovinsko varnost še pred odhodom letala.

Po 15 letih bi podatke "anonimizirali"

Predlagani sporazum predvideva, da bodo lahko ameriške oblasti zbrane evidence shranjevale največ 15 let, nato pa naj bi se vsi podatki "anonimizirali" - izbrisane bodo vse podrobnosti, ki bi lahko omogočile identifikacijo posameznika.

Zbiranje podatkov za evidence je namenjeno za preprečevanje, ugotavljanje, preiskovanje in preganjanje terorizma ter čezmejnega kriminala. V izjemnih primerih, ko so ogrožena človeška življenja, bi se lahko uporabilo tudi občutljive podatke, kot so rasno poreklo, versko prepričanje, fizično in psihično stanje ter spolna usmerjenost potnika. Tovrstne podatke se namreč lahko pridobi na podlagi potnikove izbire obroka zaradi verskega prepričanja ali zahteve po posebni oskrbi zaradi zdravstvenega stanja.

Dogovor med EU in ZDA glede podatkov PNR je matični odbor za državljanske svoboščine potrdil z 31 glasovi za, 23 proti in enim vzdržanim glasom. Politični skupini ELS in ECR sta ga podprli, člani odbora iz skupin ALDE, Zeleni/EFA in GUE/NGL so sledili priporočilom poročevalke in glasovali proti, medtem ko so bili glasovi poslancev S&D razdeljeni. Tanja Fajon, ki pripada slednji skupini v EP, pa je na twitter pred zasedanjem napisala "Milijarde podatkov bo v ZDA shranjenih o nedolžnih potnikih na čezatlantskih letih? Si tega res želimo? V EP vre pred glasovanjem ..."

ZDA so si znova zaželele podatke o Evropejcih

ZDA so sicer že večkrat izrazile veliko željo in izvajale tudi precejšnje pritiske na evropske institucije glede posredovanja osebnih podatkov o evropskih državljanih. Vroče debate so pred dobrima dvema letoma potekale glede sporazuma Swift, ki je predvideval, da bi EU Združenim državam posredovala bančne podatke svojih državljanov, prav tako z namenom preprečevanja mednarodnega terorizma. Sporazumu je ostro nasprotoval Evropski parlament, ki ga je kasneje tudi zavrnil.