"ZDA so zainteresirane za sodelovanje s Slovenijo, treba je najti konkretne možnosti, da bi prišlo do sklenitev pogodb, ki lahko pomenijo gospodarsko rast, ki jo Slovenija nujno potrebuje," je poudaril minister v povezavi s pogovorom o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Clintonova se je po Erjavčevih besedah tudi zahvalila za pomoč Slovenije pri zagotavljanju stabilnosti na Zahodnem Balkanu in pozitivno ocenila delo slovenske vojske v okviru Natovih sil Kfor na Kosovu.

Poleg tega je izrazila pričakovanje, da bo Slovenija še naprej dejavno sodelovala pri prizadevanjih Nata glede Afganistana, tudi pri načrtovanem financiranju afganistanskih varnostnih sil po letu 2014, vendar o konkretnih številkah prispevka Slovenije po ministrovih besedah nista govorila.

Slovenski minister je ameriški kolegici tudi poročal o svojem nedavnem obisku v Zagrebu. Povedal ji je, da bo slovenska vlada nadaljevala dosedanjo politiko na tem področju in da pričakuje, da bo arbitražno sodišče sprejelo odločitev, dobro za obe strani.

Minister je še povedal, da obstaja velika možnost, da Clintonova obišče Slovenijo. "Upam, da bo glavna gostja na blejskem strateškem forumu," je dejal.

Erjavec in Clintonova sta po ministrovih besedah ocenila, da so odnosi med Slovenijo in ZDA dobri in da se državi zavzemata za enake vrednote. "Ocenjujem, da je bil pogovor zelo kakovosten in vsebinski," je sklenil minister.

Izjave Clintonove po srečanju ni bilo mogoče dobiti.