Rast cen v območju evra s tem še naprej ostaja precej nad srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke (ECB), ki je inflacija blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma. Povišano stopnjo inflacije gre pripisati predvsem učinku višjih cen energentov, za katere analitiki ocenjujejo, da so začasni.

V Frankfurtu tako pričakujejo, da se bo inflacija v okvir srednjeročne stabilnosti vrnila ob koncu leta oziroma v začetku 2013.

V medletni primerjavi stopnja letne inflacije v območju evra ostaja nespremenjena pri 2,7 odstotka, medtem ko je bila inflacija v celotni sedemindvajseterici marca lani pri 3,1 odstotka.

Na mesečni ravni je Eurostat za letošnji marec za območje s skupno evropsko valuto izračunal 1,3-odstotno inflacijo, v celotni EU pa je mesečna inflacija marca znašala 1,1 odstotka.

Najnižjo stopnjo letne inflacije so marca med članicami EU beležile Švedska (1,1 odstotka), Grčija (1,4 odstotka), Bolgarija (1,7 odstotka) in Španija (1,8 odstotka). Najhitreje pa so cene rasle na Madžarskem (5,5 odstotka), v Estoniji (4,7 odstotka) in na Češkem (4,2 odstotka). V primerjavi s februarjem se je letna inflacija znižala v 14 državah, v štirih je ostala nespremenjena, v osmih pa se je zvišala.

Najnižje 12-mesečno povprečje inflacije so statistiki marca zabeležili na Švedskem (1,3 odstotka), Irskem (1,4 odstotka) in v Sloveniji (2,1 odstotka). Najvišje povprečje pa so beležile Estonija (4,9 odstotka), Romunija (4,6 odstotka) in Madžarska (4,3 odstotka).

K letni inflaciji so minuli mesec največ prispevali proizvodi v skupinah transport in stanovanje (na ti dve skupini vplivajo predvsem cene energije) ter alkohol in tobačni izdelki, najbolj pa so inflacijo zbijale nižje cene komunikacij, rekreacije in kulture ter izobraževanja.

Na mesečni ravni pa so inflacijo najbolj zviševale cene v skupinah oblačila in transport. Najbolj zniževale pa so jo cene v skupini rekreacija in kultura.