EU je februarja glede na prvo oceno Eurostata ustvarila 9,4 milijarde evrov primanjkljaja, potem ko je ta v enakem mesecu lani znašal 10,5 milijarde evrov. Sezonsko prilagojeni izvoz se je februarja na mesečni ravni okrepil za 1,3 odstotka, uvoz pa za 3,2 odstotka.

Eurostat je ob tem nekoliko popravil podatke za januar. Takrat je območje skupne evropske valute v zunanji trgovini zabeležilo 7,9 milijarde evrov primanjkljaja, potem ko je januarja lani ustvarilo 16,1 milijarde evrov primanjkljaja. Celotna EU je januarja ustvarila 23,5 milijarde evrov primanjkljaja, januarja 2011 pa 31,3 milijarde evrov.

EU je zunanjetrgovinski primanjkljaj občutno zvišala v trgovini z energenti (z 32,4 milijarde evrov januarja lani na 35,2 milijarde evrov januarja letos), presežek pa v trgovini s proizvedenimi dobrinami (s 6,1 na 14,7 milijarde evrov).

Unija je januarja letos v primerjavi z januarjem lani povečala trgovino s skoraj vsemi glavnimi partnericami, izjema sta bili Norveška (-štiri odstotke) in Turčija (-en odstotek). Največjo rast je sicer zabeležil izvoz v Rusijo (+25 odstotkov), Brazilijo (+24 odstotkov), Švico (+22 odstotkov) in Južno Korejo (+20 odstotkov). Uvoz se je najbolj povečal iz Rusije in z Norveške (+devet odstotkov), najbolj zmanjšal pa z Japonske in iz Turčije (-šest odstotkov).

EU je presežek povečala v trgovini z ZDA (s 4,1 milijarde evrov januarja lani na 5,9 milijarde evrov januarja letos) in trgovini s Švico (z 1,1 na tri milijarde evrov).

Primanjkljaj je sedemindvajseterica zmanjšala v trgovini s Kitajsko (z -15,8 na 14,7 milijarde evrov) in Japonsko (z -2,1 na -1,1 milijarde evrov). Primanjkljaj je ostal skoraj enak v trgovini z Rusijo (z -9,7 na -9,6 milijarde evrov), povečal pa se je v trgovini z Norveško (z -4,4 na -5,2 milijarde evrov).

Med članicami EU je največji presežek zabeležila Nemčija (+13,1 milijarde evrov), sledili pa sta Nizozemska (+4,2 milijarde evrov) in Irska (+3,2 milijarde evrov).

Največji primanjkljaj je ustvarila Velika Britanija (-11,6 milijarde evrov), sledile so Francija (-7,8 milijarde evrov), Italija (-4,3 milijarde evrov) in Španija (-3,6 milijarde evrov).

Slovenija je izvoz januarja letos glede na januar lani povečala za en odstotek na 1,9 milijarde evrov, uvoz pa za pet odstotkov na dve milijardi evrov. Primanjkljaj je tako januarja letos znašal 100 milijonov evrov, potem ko je bila januarja lani trgovinska bilanca izravnana).